Ryska påverkansförsök ökar av Natodiskussion

TT

Publicerad 2022-04-14

Mikael Tofvesson uppger att det skett en "viss ökning" av ryska påverkansförsök som en följd av diskussionen i Sverige om eventuellt medlemskap i försvarsalliansen Nato. Arkivbild.

Natodebatten i Sverige och Finland har lett till ökade ryska påverkansförsök, hävdar Mikael Tofvesson, operativ chef på myndigheten för psykologiskt försvar, i en intervju med Ekot.

Följ ämnen
Ukraina

Myndigheten för psykologiskt försvar har sedan Rysslands invasion av Ukraina varnat för en ökad risk att Ryssland ska försöka påverka medborgare och beslutsfattare i Sverige. Hittills har påverkansförsöken varit få, men enligt Mikael Tofvesson har diskussionen i Sverige och Finland om eventuella medlemskap i Nato resulterat i en ”viss ökning” av påverkansförsöken.

– De senaste dygnen ser vi ökade rörelser i den ryska påverkansinfrastrukturen. Man börjar reagera och respondera och kommentera på Sverige och Finlands ställningstaganden och den diskussion som gäller vår säkerhetspolitiska utveckling, säger Mikael Tofvesson till Ekot.

Avsikten från Rysslands sida är, enligt Tofvesson, att försöka påverka och skrämma både beslutsfattare och befolkningen.

Han tillägger att det är för tidigt att säga om den ökade aktivitet man sett är inledningen på en större påverkansoperation eller om det kommer stilla sig igen. Men på myndigheten har man nu ökat sin beredskap.

Följ ämnen i artikeln