Dödlig värmebölja i USA – 90 miljoner människor drabbas

Publicerad 2022-07-24

Extremhetta slår mot mångmiljonstäder i USA.

Vattenflaskor delas ut på gatan och anhöriga uppmanas att hålla koll på nära och kära.

– Vi behöver vara på tårna den här helgen, håll ett öga och var uppmärksam på alla tecken på värmesjukdomar, säger New Yorks guvernör Kathy Hochul i ett pressmeddelande, enligt CNN.

Temperaturer på ungefär 40 grader väntas i de nordöstra delarna och i de södra delarna i mitten av landet. Nu slår myndigheterna larm om extremhettan som kommer att drabba omkring 90 miljoner människor. I amerikanska medier beskrivs den som ”dödlig värmebölja” med temperaturer som kan riskera människors hälsa.

”Från de södra slätterna och österut kommer det att kännas extremt tryckande, speciellt i storstadsområdena i Washington DC till New York och Boston”, varnade USA:s vädermyndighet National Weather Service på Twitter under söndagen.

Enligt CNN menar många experter att dessa extremväder blir allt vanligare till följd av klimatförändringar och har också gjort att många städer infört nödsituationer för att kunna frigöra resurser till att bekämpa värmens konsekvenser.

”Håll koll på nära och kära”

I huvudstaden Washington DC förklarade stadens borgmästare Muriel Bowser nödsituation till följd av värmen i början av veckan. Den kommer att hålla i sig till åtminstone måndag morgon, skriver hon på Twitter.

I Philadelphia, där temperaturerna väntas lägga sig strax under 40-strecket, är läget också klassat som nödsituation. De har bland annat satt ut platser för hemlösa att svalka sig på under dagens soliga timmar.

”Väldigt varmt väder kan göra folk sjuka, även friska vuxna. Under denna värmebölja, se till att hålla koll på era nära och kära, speciellt de äldre” skriver stadens borgmästare Jim Kenney på Twitter.

Flera har dött

Att dö på grund av värme har blivit allt vanligare i USA och är också den vanligaste väderrelaterade dödsorsaken i landet, enligt CNN. Det senaste årtiondet har dödsfallen till följd av värmen ökat betydligt mer än dödsfall relaterat till orkaner.

Under lördagen var det åtminstone en person i New York som dog på grund av de höga temperaturerna, enligt en talesperson för stadens rättsläkarmyndighet. Personen hade underliggande besvär, liksom den 66-åriga kvinna som tidigare i veckan omkom i Dallas till följd av värmen.

Även en 22-årig vandrare dog tidigare i veckan, i onsdags, i en nationalpark i South Dakota. Förmodligen av uttorkning.

I Maricopa County i Arizona har det sedan i mars varit 29 dödsfall till följd av värmen, det är nästan en fördubbling sedan samma period förra året.

Hög luftfuktighet – ett problem

I New York brukar ungefär 10 personer dö av en värmesjukdom varje år, enligt en rapport från deras hälsodepartement. Rapporten skriver också att den av de avgörande orsakerna ska vara saknad av luftkonditionering i hemmet.

En del av problemet är att hög luftfuktighet gör det svårare för kroppen att kyla ned.

– Eftersom det är mer fukt i luften gör det att svett avdunstar långsammare, vilket saktar ner kroppens naturliga nedkylning, säger CNN:s meteorolog Robert Shackelford.