Tusentals människor evakueras efter skogsbrand: ”Extremt”

Publicerad 2022-07-24

En stor skogsbrand härjar i Kalifornien.

Tusentals människor tvingas fly från sina hem när över 400 brandmän kämpar mot lågorna.

Elden sprider sig över nästan 50 kvadratkilometer.

En skogsbrand i närheten av nationalparken Yosemite i Kalifornien har spridit sig och härjar just nu över ett område på 48 kvadratkilometer.

Branden, som startade under fredagen, har tvingat över 6 000 människor att fly från sina hem. Minst tio hus har förstörts.

Över 2 000 hushåll och företagsbyggnader står nu utan ström samtidigt som över 400 brandmän kämpar för att få branden under kontroll, enligt AP.

På sin hemsida kallar Kaliforniens räddningstjänst branden ”extrem”.

”Räddningspersonal arbetar för att säkert evakuera människor och är aktivt engagerade i att skydda byggnader” skriver de.

Stor motorväg avstängd

Branden är ännu inte under kontroll och flera vägar, däribland en av de stora motorvägarna i området har fått stängas av.

Det är fortfarande oklart vad som startat branden.

Daniel Patterson, talesperson för Sierra National Forest, säger till nyhetsbyrån att helikoptrar, flygplan och maskiner har kallats in i släckningsarbetet.

– Branden rör sig snabbt. Den kastade glöd framför sig i tre mil i går. Det här är exceptionella förhållanden, säger han.

”The Oak fire”, som branden kallas, är den största aktiva skogsbranden i Kalifornien, enligt räddningstjänsten. Under lördagsmorgonen kämpade brandmän mot totalt sex skogsbränder i delstaten.

”Ledsamt”

En av människorna som tvingades lämna sitt hem på grund av branden är Nick Smith. I en intervju med CNN säger han att hans barndomshem totalförstörts av lågorna.

– Det är ledsamt att se hur huset som jag växte upp i och uppfostrades i nu är borta. Det tar hårt, säger han till kanalen.

Hans föräldrar bodde i huset i 37 år och tvingades lämna direkt när de fick evakueringsorder.

– De hade bara sina kläder på ryggen och sina skor på fötterna, säger han.

Följ ämnen i artikeln