Åklagaren: Inte planerat dåd mot polisen

Publicerad 2021-10-29

Polismannen Andreas Danman mördades när skytten var på jakt efter tre personer med koppling till ett kriminellt gäng.

Det sa åklagaren Linda Wiking i samband med att hon väckte åtal mot den misstänkte 17-åringen.

– Vår uppfattning är att det här inte var ett planerat dåd mot polismyndigheten.

På kvällen den 30 juni i år kom den mordmisstänkte 17-åringen till en innegård i Biskopsgården i Göteborg. Enligt åklagaren Linda Wiking var han ute efter tre män som befann sig i området.

– Min uppfattning är att gärningsmannen var där för att döda en eller flera av de här personerna. De är kända av polisen och bedöms tillhöra en kriminell gruppering. Den åtalade personen är kopplad till ett annat nätverk, sa hon på en pressträff.

När trion upptäckte 17-åringen så tog de till flykten.

– Det blev ett efterföljande och i samband med det mötte polismannen 17-åringen i en korsning. Då avlossades två skott, varav ett träffade och dödade målsäganden.

”Inte riktat mot polisen”

Polismannen Andreas Danman var uniformerad och färdades på en moped vid tillfället. Åklagaren uppger att det inte är klarlagt om den misstänkte såg att det var en polis som han sköt mot.

– Vi hoppas att det ska framgå vid huvudförhandlingen. Men vår uppfattning är att det här inte var ett planerat dåd mot polismyndigheten eller mot den enskilda polismannen.

17-åringen greps kort efter händelsen. Han knyts till brottet genom fynd som ett vittne gjorde i ett närbeläget skogsparti. Där hittades bland annat en elsparkcykel, kläder och ett munskydd med den misstänktes dna på.

– På samma plats hittades även det vapen som vi vet användes vid gärningen, säger Linda Wiking.

Åtalas för mord och mordförsök

Pojken åtalas för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Han nekar till anklagelserna.

– Vi har hållit omkring 1 200 förhör. 10 av dem har varit med den åtalade. Men jag vill inte gå in på några detaljer kring vad han har sagt.

Den misstänkte har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för mordförsök. Endast 15 år gammal knivhögg han en man på en spårvagn i Göteborg.

17-åringens mamma har uppgett att hon utan framgång försökt få hjälp med sonen. Göteborgs stad utreder nu hur socialtjänsten har hanterat fallet.

Polis var Andreas drömyrke

Mordet på 33-årige Andreas Danman spred sorg och förstämning långt utanför Göteborg.

Han hade länge drömt och att bli polis, och påbörjade utbildningen 2018.

– Polis är det enda jag vill bli. Jag är beredd att satsa till hundra procent, har han tidigare sagt i en intervju.

Andreas var i Biskopsgården för att bedriva brottsförebyggande arbete när skotten föll.

– Det tillhör polisyrkets natur att vi söker upp platser där det är otryggt och där brottsligheten är omfattande. Det är klart att det medför risker, säger Erik Nord, chef för polisområdet Storgöteborg.

– Även om det förekommer att poliser utsätts för hot och våld så är dödligt våld mot poliser mycket sällsynt. Mordet på vår kollega utgör ett tragiskt undantag.

Bild från häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt.
  • Fastnålat inlägg
    29 okt 2021
    Beri Zangana

    Kammaråklagare Linda Wiking:

    – Han färdas på en moped han är uniformerad och där möter han gärningsmannen och gärningsmannen avlossar två skott mot honom varav det ena skottet träffar och är det skottet som dödar, säger Linda Wiking.

    Hon fortsätter:

    – Vi kan idag inte säga huruvida gärningsmannen såg om det var en polis eller inte. Vi hoppas att det ska framgå vid en förhandling. Helt klart är att han ser att det är en person som kommer på en moped.

    – Det som gör att vi snabbt får upp ögonen är fynd som görs vid ett skogsparti, där ett vittne påträffar kläder vid ett skogsparti och där påträffar vi även en elsparkcykel, fler kläder och ett munskydd.

  • Beri Zangana
    29 okt 2021

    Och där var pressträffen slut.

  • Beri Zangana
    29 okt 2021

    TT: Den misstänkte gärningsmannen som åtalas nu har han svarat på frågor i förhör eller har han varit tystlåten?

    – Vi har hållit många förhör med honom så han har svarat på en del frågor men det är på samma sätt med de andra inblandade personer. Jag vill inte föregå vad han kommer att säga i tingsrätten, svarar Linda Wiking.

  • Beri Zangana
    29 okt 2021

    Vad kan du berätta om de övriga målsägande?

    – Som jag berättade är det det som vi tror är anledningen att gärningsmannen kommer till platsen det är med anledning av en pågående konflikt mellan två grupperingar som vi ser det, säger Linda Wiking.

    I vilken utsträckning har de medverkat i utredningen?

    – Vi har hållit förhör med dem och vad de har sagt vill jag inte gå in på nu, säger Linda Wiking.

  • Beri Zangana
    29 okt 2021

    Fråga: Märker ni en skillnad vad gäller tystnadskultur efter det här mordet?

    – Jag tycker vi märker en skillnad överhuvudtaget när det gäller Hisingen. Vår uppfattning är att lokalpolisområdet fungerar bra och att man har skapat ett förtroende ute på Hisingen vi tror att det är det som gör att folk vågar delta. Man är trötta på det här och speciellt när det gäller en polis, säger Lina Wiking.

  • Beri Zangana
    29 okt 2021

    TT frågar: Finns det vittnen som har sett själva skjutningen?

    – Ja det finns vittnen som har sett de här skotten avlossas, säger Linda Wiking.

    – Det är vanlig allmänhet och vi är väldigt tacksamma för att de har kontaktat polis och berättat om sina iakttagelser, säger Linda Wiking.