Bandvagnar undsätter bilister i skånskt snökaos

Albin Lindström/TT

Uppdaterad 2024-01-04 | Publicerad 2024-01-03

Ett kraftigt snöoväder har orsakat kaos på vägar i södra Sverige.

På E22 mellan Hörby och Kristianstad har hundratals bilar suttit fast i trafiken i flera timmar.

Nu evakueras bilisterna med hjälp av bandvagnar.

Arbetet att få bort de många bilar som i flera timmar suttit fast i snöovädret på E22 pågår under natten.

Vid 01.30 var nio bandvagnar från Försvarsmakten på väg till de drabbade. De arbetar både söderifrån och norrifrån på E22 tillsammans med Trafikverkets snöröjning, ett arbete som beräknas pågå hela natten, informerar polisen på sin hemsida.

Vid 22.45-tiden uppgav polisen att ett tusentals bilar satt fast, en siffra som minskat då en del bilar lyckats ta sig loss på egen hand.

– Trafikverket har klippt bort mitträcket, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson, till TT vid 22.45-tiden.

Polisen uppmanar de som sitter fast att inte lämna sina bilar utan sitta kvar och invänta hjälp i bilen. Det eftersom räddningspersonal eller polis som kommer fram till en tom bil då inte vet om de som funnits i bilen befinner sig i säkerhet eller är ute i snövädret till fots och måste eftersökas.

Halka, hård vind och kraftigt snöfall har skapat stora problem på vägarna i framför allt Skåne och Blekinge under onsdagen. Polisen varnar natten till torsdagen alla för att överhuvudtaget ge sig ut på vägarna. Även på många andra ställen än på E22:an är läget mycket besvärligt.

– Vi är på plats med flera resurser och bistår räddningstjänsten med att leda om trafiken. Problemet är bara att de alternativa vägarna söder om E22:an också är drabbade, sade Evelina Olsson.

Vissa bilar har suttit fast sedan i onsdagsförmiddagen och räddningstjänsten har att igång en evakueringsinsats för att hjälpa bilisterna. I insatsen deltar förutom räddningstjänsten polisen, försvaret och Hörby kommun.

Evelina Olsson säger att största problemet är de enorma snömängderna som faller.

– De upplogade vägarna snöar igen väldigt snabbt.

Ambulans prioriterades

Initialt prioriterades en ambulans med en akut sjuk patient. Den kom loss och kunde åka vidare mot sjukhus.

Polisen räknar med att insatsen kommer att pågå in på natten mot torsdagen. Enligt Trafikverkets prognos öppnar E22 först klockan fem på torsdagsmorgonen.

Under onsdagen rapporterades minst 145 trafikolyckor in till polisen i region Syd – där Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län ingår. Det kan jämföras med 40 olyckor under tisdagen. Olyckor har tidvis orsakat stopp på både E4 och E6.

– Det är allt i hela spannet – lastbilar som kör av vägen, personbilar som krockar och träd som ligger över vägen, säger Evelina Olsson.

Svårt uppåt

Vädret skapar också problem längre upp i landet. Gotlandsfärjan har ställt in sina avgångar mellan Visby och Nynäshamn under kvällen, rapporterar P4 Stockholm.

Under torsdagen ställs också all busstrafik längs norra Norrlandskusten in, eftersom bussarna inte går att köra på grund av kylan, enligt Ekot.

Följ ämnen i artikeln