"Skogsspöket" akut hotat – bara 40 kvar

Publicerad 2023-01-08

I över ett årtionde har den levt på randen till utrotning.

I de skogiga bergen på västra Balkan lever Europas mest hotade kattdjur – men frågan är hur länge till. Avskogning och tjuvjakt leder Balkanlodjuret hastigt mot sin undergång.

Bara prasslet från fallna löv hörs när viltexperterna rör sig genom skogen. Långt nere i dalen reflekteras vintersolen i den azurblå Prespasjön, men genom det täta lövverk som täcker berget Mali i Thatë i östra Albanien lyckas strålarna inte ta sig.

Ilir Shyti och hans kollega Melitjan Nezaj fäster varsamt en automatiserad kamera på en ek. Kameran måste sitta perfekt, i lagom höjd för att lyckas fånga de gäckande Balkanlodjuren när de förhoppningsvis tassar förbi.

– Det är svårt att få en bra bild, säger Ilir Shyti medan han kryper på alla fyra framför kameran för att imitera lodjurets förmodade färdväg.

Kan gå förlorad för alltid

Lodjuret, också kallat ”Balkans tiger” och ”skogsspöket” på grund av sin skygghet, är nu ett av världens mest akut hotade djur. Åratal av avskogning och tjuvjakt har lett arten till randen av utrotning. I dag tros färre än 40 exemplar av de enstöriga vildkatterna leva kvar i de skogiga bergstrakterna på västra Balkan.

Albanien – där fler än 200 Balkanlodjur levde på 1980-talet – är nu hem för färre än tio exemplar.

– Vi är väldigt oroliga. Om vi inte lyckas öka siffrorna och spridningen väldigt snart så kommer vi att förlora dem för alltid, säger Manuela von Arx på den schweiziska stiftelsen Kora, som jobbar febrilt för att rädda arten från utrotning.

Skogar blir kalhyggen

I november 2021 lyckades en kamera i området fånga ett lodjur som tycktes anlända från Nordmakedonien, något som sågs som ett gott tecken för artens motståndskraft.

– Vi hoppas att den passerar igen i år och kanske, om vi har tur, så lyckas vi även ta en bild på ett annat lodjur, säger biologen Melitjan Nezaj.

Balkanlodjuret sover om dagen för att under natten jaga rådjur, gems, harar och kaniner. Men i takt med att skogarna har förvandlats till kalhyggen har lodjurets bytespopulationer minskat hastigt och kraftigt. Dessutom är bytesdjuren även populära för tjuvjägare i trakten.

Uppstoppad på bar

Sedan 2014 är det olagligt att jaga det akut hotade lodjuret, men på svarta marknaden säljs djurens päls fortfarande för stora summor. Uppstoppade lodjur har dessutom traditionellt setts som lyxiga inredningsdetaljer på restauranger på den albanska och nordmakedonska landsbygden.

Enligt djur- och miljöorganisationen PPNEA har minst 14 lodjur dödats i Albanien sedan 2006. Den sista, skjuten 2020, stoppades upp och monterades på en bar i Elbasan söder om huvudstaden Tirana. Ingen straffades för tilltaget, trots att handel med tjuvjagade djur kan ge upp till sju års fängelse i Albanien.

Enligt PPNEA:s jurist Gentjan Rumano är landets rättssystemet ”totalt ointresserat” av problemet. Balkanlodjurets framtid är fortsatt dyster.

Följ ämnen i artikeln