Jemen-rebeller tar på sig attack i Röda havet

Grim Berglund/TT

Publicerad 2023-12-03

Flera attacker mot krigsfartyg och handelsfartyg i Röda havet på söndagen väcker farhågor om att kriget i Gaza utvidgas.

Huthirebellerna, med starka Irankopplingar, tar på sig två attacker.

Sent på söndagseftermiddagen meddelade Huthirebellerna, som kontrollerar stora delar av Jemen, att de låg bakom attacker mot handelsfartyg.

I ett uttalande säger rebellerna att man utfört ”insatser mot två israeliska fartyg i Bab al-Mandabsundet”, och att fartygen har attackerats med ”en robot och, i det andra fallet, med en drönare”, rapporterar AFP.

Den militäre talespersonen Yahya Saree kommenterade inte någon attack mot ett amerikanskt krigsfartyg.

Pentagon bekräftar

USA:s försvarshögkvarter Pentagon hade strax dessförinnan meddelat att ett amerikanskt krigsfartyg och flera civila handelsfartyg hade angripits i Röda havet.

Källor inom USA:s militär säger att anfallet mot jagaren USS Carney ”pågick i timmar” och att det attackerades med drönare som skjutits ned, rapporterar AP.

Angreppen tros ha koppling till kriget i Gaza och kan enligt Pentagon innebära en eskalering av konflikten.

De av Iran understödda Huthirebellerna i Jemen kontrollerar en stor del av den jemenitiska kustremsan mot Röda havet. Den militärt starka islamistiska rörelsen har inte aktivt tagit ställning i Israels krig mot terrorstämplade Hamas i Gaza, men har bland annat avfyrat robotar och drönare med Israel som mål.

Tagit fartyg

Huthirebellerna angrep och bordade också lastfartyget Galaxy Leadership utanför As Salif i Jemen den 19 november. Fartyget ägs av Ray Shipping, som i sin tur ägs av den israeliske affärsmannen Rami Ungar.

Fartyget ska ha förts till hamnen i Hodeida i Jemen.

Rapporter förekom under söndagen om att ett brittiskt fartyg i Röda havet attackerats med raketer. Fartyget, som seglar under Bahamasflagg, ”träffades av en raket” utanför Jemens kust enligt ett maritimt säkerhetsbolag.

Enligt uppgifter ägs fartyget av samma redarfamilj som äger lastfartyget Galaxy Leadership.