Theodor, 16, får inte sin medicin: Varit vaken i över en vecka

Desperat jakt på adhd-medicin – föräldrar annonserar på Facebook

Publicerad 2024-02-29

Regina Gavling med sonen Theodor, 16. De har varit utan Theodors Intuniv i över en vecka.

Den akuta bristen på adhd-medicinen Intuniv slår hårt mot de drabbade familjerna.

Theodor, 16, har slutat sova sedan han tog sin sista tablett för över en vecka sedan.

– Det här är katastrof, säger hans mamma Regina Gavling, 41.

När Aftonbladet når tonårsmamman är hon ute på dagens apoteksrunda för att försöka få svar på när de kan få in Theodors medicin igen. Kanske imorgon, blir svaret.

Ett besked hon dock fått upprepade gånger den senaste tiden.

– Jag lade en beställning på den nu , för det är ju först till kvarn antar jag.

Det råder akut brist på adhd-medicinen Intuniv i hela landet och två av fyra doser, 1 och 4 mg, är just nu helt slut, enligt Läkemedelsverket.

Hårdbevakar apoteken

I en månad har Regina Gavling hårdbevakat ortens apotek i hopp om att få tag på medicinen till sin son Theodor, som har ADD och Asperger. Men medicinen har varit slut överallt och förra måndagen, för över en veckan sedan, tog 16-åringen sin sista tablett.

Hon beskriver dagarna sedan dess som en katastrof.

Ett av Theodors problem är att han har svårt att komma till ro om kvällarna och kan hålla sig vaken upp till fem dygn i sträck. Innan han började med Intuniv för två år sedan var han hemmasittare. Med medicinen började han äntligen sova om nätterna och kom i väg till skolan på mornarna.

Nu är Regina orolig för att allt det ska raseras. Under sportlovsveckan har han varit för trött för att gå till sin ”nördgrupp” som hon kallar den nystartade gruppen för unga med specialintressen han gått med i.

Det är brist på ADHD-medicin, och den förväntas inte vara tillbaka förrän i mars.

– Han får ingen sömn nu, han har inte sovit på en vecka. Nu är det sportlov, men vad händer nästa vecka när skolan börjar igen, säger Regina.

Blev lättare att få vänner

Samma problem har Emma Lindström och hennes dotter Alma, 9 år. Alma har adhd och medicinen hjälper till att stabilisera starka humörsvängningar och nattsömnen. Det har blivit lättare att få vänner och att klara skolgången.

Att medicinen var slut kom helt utan förvarning från sjukvården eller apoteket – trots att den ska trappas ner för att minska risken för biverkningar.

– Hon har svårare att sova och humörsvängningarna har blivit värre igen. Det här var det sista vi behövde.

Emma känner sig maktlös i väntan på att medicinen ska bli tillgänglig igen i Sverige.

– Det kom helt plötsligt, jag har inte fått någon notis om att den skulle ta slut. Jag hade önskat att någon informerat om det, säger hon.

Prognosen: Till mars

Intuniv är till skillnad från många andra adhd-preparat inte centralstimulerande och den enda i sitt slag. Att hitta en annan medicin som kan ersätta den är därför svårt.

Många är desperata i jakten på medicinen. I sociala medier har föräldrar lagt ut efterlysningar på Intuvit, men det är inget som mammorna gjort. Att få medicin av någon okänd känns för osäkert, tycker Regina Gavling.

Emma Lindström med dottern Alma, 9.

1 mg och 4 mg väntas komma tillbaka till apoteken i mitten och slutet av mars. Det kan låta som en kort tid för de flesta, men för en familj som lever med adhd-diagnos kan flera veckor utan en fungerande medicin ställa till mycket i livet.

– Det är svårt för andra att förstå och sätta sig in i hur det är . Det är inte bara en medicin, det är en förnödenhet för att ens barn ska ha det så bra som möjligt. Vi kämpar med så många andra saker, som att hon ska få rätt stöd i skolan. Det betyder väldigt mycket att medicinen är under kontroll.

Hade du kunnat föreställa dig att en viktig medicin för barn kunde ta slut?

– Nej. Det är därför man bli frustrerad. Vi bor i Sverige 2024. Det är för mig jättekonstigt att det ens kan hända.

Köper in från utlandet

Madeleine Palmqvists son Hugo, 8, har nyligen fått Intuniv. Redan efter en vecka hade den förändrat tillvaron för familjen. De värsta utbrotten som ofta inneburit att han börjar slåss kommer inte längre.

– Vi åkte upp och åkte skidor vecka sju. När jag kom tillbaka till jobbet sa jag ”herregud, det här är första gången på åtta år som jag är utvilad efter en semester”.

De har fortfarande tabletter kvar för två veckor. Hon säger att BUP ordnat en licens så att apoteket kan beställa in Intuniv eller motsvarande läkemedel från ett annat land.

– Jag ska ringa apoteket nästa vecka, så vi får se om det fungerar, säger hon.

Brist på fler adhd-mediciner

För att få ta in läkemedel måste en läkare göra en så kallad licensmotivering och ett apotek måste göra en licensansökan till Läkemedelsverket. Enligt Svante Silkestrand, apotekare och utredare på Läkemedelsverket, jobbar myndigheten ”skyndsamt” för att bevilja dispenser så långt det är möjligt.

Takedas adhd-medicin Equasym är också restnoterad hos Läkemedelsverket. Den går dock att ersätta med alternativa läkemedel, enligt myndigheten. Inom kort kan det också bli brist på Elvanse, ytterligare en av Takedas adhd-mediciner. Tillverkaren Takeda har hemligstämplat orsaken till bristen.

Emma Lindström med dottern Alma, 9.