Akut brist på adhd-medicin för barn: På kanten till en katastrof

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-27

Det är akut brist på adhd-medicinen Intuniv som ges till barn och unga.

Hos de familjer som drabbats är oron nu stor.

– Man lever på kanten till en katastrof, säger Anki Sandberg, ordförande på Riksförbundet Attention.

Enligt föräldrar till barn som tar medicinen har det varit svårt att få tag i den under en tid. Men nu råder akut brist i hela Sverige.

– Den används främst till barn. Medicinen har effekten att man fungerar bättre, blir mindre impulsdrivna och att man orkar med kamratkontakter och relationer. Att det är brist skapar en väldig oro och försämringar för de drabbade familjerna, säger Anki Sandberg.

Intuniv är en vanlig adhd-medicin för barn och unga, men även vuxna har börjat få den utskriven allt oftare, enligt Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri vid Karolinska Institutet.

Hon har särskild expertis inom adhd och har flera patienter som tar Intuniv, något som enligt henne blivit allt vanligare. Medicinen är inte narkotikaklassad och används tillsammans med andra adhd-mediciner.

Den hjälper till att lugna och stabilisera känsloregistret hos barn som ofta får utbrott och andra känslomässiga symtom som en del av sin diagnos.

– Det är mycket frustration och förtvivlan nu. Det är ofta en lång process att hitta rätt medicinering. När man äntligen hittar något som fungerar är det otroligt olyckligt att såna här faktorer ska påverka, säger Lotta Borg Skoglund.

Lotta Borg Skoglund.

Går inte att byta ut

När en adhd-medicin tar slut säkert att det går att byta ut mot en annan. Speciellt inte Intuniv då den är den enda i sitt slag.

Medicinen påverkar puls och blodtryck. Därför är det viktigt att fasa ut den stegvis när den är på väg att ta slut för att minska risken för biverkningar som ökad puls och förhöjt blodtryck.

– Man ska trappa ner och fasa ut medicinen så långt det är möjligt, men om man inte har så mycket läkemedel kvar så måste man ju tyvärr fasa ut det när det tar slut, säger Lotta Borg Skoglund.

Vad är ditt råd till dem som drabbas?

– Det är svårt att säga. Det här är bortom barn, föräldrars och läkares makt. Det är bara att vänta och hoppas att det snart är löst. Men om man var nöjd med medicinen ska man hålla kontakt med sin läkare och se till att få medicinen igen när den kommer tillbaka, säger hon

Har hemligstämplat orsaken

Intuniv finns i fyra olika doseringar. Två av dem är restnoterade, en har precis kommit tillbaka och ytterligare en kommer restnoteras i mars, enligt Läkemedelsverket.

Orsaken till bristen är oklar. Tillverkaren Takeda pharma har begärt att den inte ska offentliggöras av Läkemedelsverket, något som görs i cirka hälften av de fall då läkemedel restnoteras.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att läkemedel tar slut, något som både Jenny Borg Skoglund och Riksförbundet Attention tvingats hantera. Och även om bristen på adhd-medicinen verkar löst om några veckor skapar den stress och oro hos familjer, enligt Anki Sandberg.

– Okej nu kanske det redde upp sig, men vad händer nästa gång? Man lever på kanten till en katastrof.

Vad tänker du om att viktig medicin för barn kan ta slut på det här sättet?

– Det är en global fråga och svårt för Sverige att se till att det aldrig händer. Men om man får reda på att det ska ta slut i god tid finns det bättre möjligheter att hantera det. Här har det slagit ner som en blixt från en klar himmel för många. Informationen kan inte ha fungerat, säger Anki Sandberg.

Medicinen Intuniv.

1 200 mediciner slut, enligt Läkemedelsverket

Aftonbladet har bland annat rapporterat om att smärtstillande för barn i form av suppar tagit slut vid upprepade tillfällen. Läkemedelsverket har en lista över cirka 15 500 läkemedel som ska finnas tillgängliga i Sverige. 8 procent av dem, alltså över 1 200 är restnoterade, det vill säga slut.

– Procentuellt finns det mesta, men för dem vars läkemedel saknas är det såklart frustrerande och oroande, säger Samuel Silkestrand.

– Frågan om läkemedelsförsörjning är komplex, med många aktörer. Många håller inte större lager en det som behövs och när det blir hack i maskineriet blir det mer sårbart i alla led. Vi har också haft en pandemi som blev en chock och ökade efterfrågan på läkemedel, även kriget det senaste åren har gett ringar på vattnet, säger Samuel Silkestrand.