Åsa Lindhagen vill inte bli språkrör: Amanda Lind sticker ut

Publicerad 2024-03-07

Snart väljer MP nytt språkrör efter Märta Stenevis avhopp.

Åsa Lindhagen var en av de favorittippade till toppositionen, men hon meddelar nu att hon inte kandiderar.

– Jag har jobbat nära Amanda Lind och har väldigt stort förtroende för hennes förmåga, säger Lindhagen i en intervju med Aftonbladet.

Efter att Märta Stenevi meddelade sin avgång som språkrör i februari ska Miljöpartiet välja en ny parhäst till Daniel Helldén på en digital extrakongress den 28 april.

I förra veckan stängde nomineringstiden och än så länge har tre kandidater aviserat sitt intresse för språkrörsposten: Janine Alm Ericson, Amanda Lind och Annika Hirvonen.

Nu meddelar en av de tidigare favoriterna till toppositionen, Åsa Lindhagen, att hon inte kandiderar.

– Jag har en viktig uppgift i Stockholm. Jag kan också konstatera att vi har tre väldigt starka kandidater och då kan jag känna mig trygg med att partiet kan välja ett väldigt bra språkrör som kan jobba ihop med Daniel, säger Åsa Lindhagen.

Åsa Lindhagen vill inte bli nytt språkrör i Miljöpartiet.

”Hon kan bära alla de här delarna”

MP-toppen sitter som miljö- och klimatborgarråd i Stockholm. Ett uppdrag som hon alltså vill fullfölja. Hon har tidigare haft flera ministerroller i Stefan Löfvens regeringar.

Åsa Lindhagen vill inte peka ut vem av de tre just nu kända kandidaterna som hon förordar, men hon lyfter ett antal egenskaper som det nya språkröret bör ha.

Det nya språkröret måste vara en god debattör som kan stå emot i ett tufft debattklimat, säger Åsa Lindhagen.

Det har samtliga kandidater erfarenhet av.

En annan egenskap som Åsa Lindhagen efterfrågar är förmågan att navigera och förhandla i ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna. MP-toppen föredrar ett samarbete med S efter valet 2026 framför en lösning med samtliga fyra oppositionspartier.

Där skiljer hon sig från Daniel Helldén, som hellre ser att alla fyra partier är med i en eventuell rödgrön regering.

Janine Alm Ericson har förvisso varit statssekreterare på utrikesdepartementet, men av de tre kandidaterna är det endast Amanda Lind som har varit minister i en rödgrön regering.

– Jag har jobbat nära Amanda Lind och har väldigt stort förtroende för hennes förmåga. Hon kan bära alla de här delarna. Men jag tycker också att vi är i en väldigt bra position som parti med två ytterligare starka kandidater.

En kandidat uppfyller kriterierna

Det nya språkröret bör också ha förmågan att ställa om från oppositionspolitiker till regeringsföreträdare, säger Åsa Lindhagen vidare.

– Man måste klara av att få reformerna på plats och där är ju vi väldigt väl rustade också efter nästan åtta år i regering.

Den kandidat som har erfarenhet av det är ju Amanda Lind?

– Ja, precis. Jag har ju jobbat nära Amanda också i regeringssamarbetet. Sen finns den kunskapen hos många i partiet genom människor som har varit inne i regeringskansliet och Janine var ju statssekreterare.

– Men det är ju klart, där sticker Amanda ut.