Oväntat många äldre tar antidepressiva

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2023-10-10

När personer över 84 för första gången ingår i Folkhälsomyndighetens rapport ställs gamla sanningar på ända. Arkivbild.

När personer över 84 år för första gången ingår i Folkhälsomyndighetens rapport om psykisk hälsa ställs gamla sanningar på skam. Det är här den högsta användningen av antidepressiva finns.

Flickor och kvinnor uppger oftare psykiska besvär än pojkar och män, och högst andel finns bland tonårsflickor och unga kvinnor, framgår av en ny rapport.

– Men det är äldre män som oftare begår suicid, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten och rapportförfattare.

De allra äldsta

Nytt för årets rapport är att den inkluderar personer över 84 år. Det har gett en delvis ny bild av hur den psykiska ohälsan fördelar sig över åldrarna.

– Tidigare rapporter har visat att personer mellan 65 och 84, de som då var den äldsta gruppen, mår bra. Men nu ser vi att både den psykiska och fysiska hälsan är sämre i den allra äldsta gruppen.

I årets rapport har Folkhälsomyndigheten använt fler datakällor än tidigare för att få en så bred bild som möjligt av hur vi mår. Det framgår att vi hämtar ut allt mer antidepressiva läkemedel. Högst andel finns bland de som är 85 år och äldre. I den gruppen har 36 procent av kvinnorna och 24 procent av männen hämtat ut antidepressiva läkemedel minst en gång under 2022.

Inte inom psykiatrin

De äldre grupperna sticker även ut på andra sätt. Det är bland män över 85 som det är högst andel som begår suicid. Två av tre som tar sitt liv är män och bland män över 85 är suicidtalen dubbelt så höga som i andra åldrar.

Positivt är däremot att suicidtalet bland män 65 år och äldre har minskat under 2000-talet.

Trots att många äldre uppger att de mår dåligt vårdas personer i de äldsta åldersgrupperna sällan inom psykiatrin.

– Det är en högre andel av de unga som får psykiatrisk specialistvård vilket skulle kunna innebära att de får andra behandlingar som terapi medan äldre i högre utsträckning får läkemedel, säger Hillevi Busch.

Även om det är oerhört viktigt att satsa på unga som mår psykiskt dåligt, är det viktigt att inte glömma bort de äldre, utan att förbygga och behandla även i den gruppen.

– Man kan tänka sig att många i den äldsta gruppen inte har samma vana att prata om psykisk ohälsa som de yngre, de har inte ord för det på samma sätt och kan behöva stöd i att uttrycka sina känslor, säger Busch.

Bland personer 16 år och äldre har andelen som uppger suicidtankar eller suicidförsök varit stabil över tid. Däremot har andelen flickor mellan 10 och 17 år som vårdats för suicidförsök och andra självskador ökat, enligt rapporten.

Följ ämnen i artikeln