Lämnade KD-tinget i tårar – fick inte diskutera SD-frågan

Interna kritiken: Markerar inte tillräckligt hårt

Publicerad 2023-11-11

HELSINGBORG. Kristdemokrater lämnade tårögda kongressen utan att fått öppna munnen.

Den känsliga frågan handlade om närmandet till Sverigedemokraterna – som debatterades sist på fredagskvällen.

– Det handlar om respekt för den oro som finns i partiet. Det handlar om 15 minuter där vi hade fått säga vårt, säger KD-politikern Peter Åkerström.

En enda motion på Kristdemokraternas riksting berör närmandet till Sverigedemokraterna. När den togs upp vid 22-tiden på fredagskvällen stoppades motionärer från att tala på grund av tidsbrist. Enligt samstämmiga uppgifter blev flera politiker så besvikna att de fick tårar i ögonen och lämnade kongressen i vredesmod.

– Det stämmer att det blev väldigt känslosamt. Men det är en känslig fråga. Jag tycker att vi som parti måste kunna prata om de här frågorna och vi måste kunna markera. Det tycker jag Kristdemokraterna är dåliga på att göra, säger Peter Åkerström, oppositionsråd i Hudiksvall.

Åkerström säger att det finns en farhåga i partiet att man i framtiden kommer att ingå i regering med Sverigedemokraterna. Motionärerna, totalt nio stycken från olika delar av Sverige, ville därför att rikstinget skulle fatta ett beslut om att inte ingå i en regering med ett nationalistiskt (eller socialistiskt) parti.

Gunilla Lindell, regionpolitiker i Västra Götaland, och Peter Åkerström från KD i Hudiksvall.

Lämnar partiet

Han är också kritisk till att KD inte tar tillräckligt avstånd från uttalanden från SD som strider mot KD:s värderingar.

– Tyvärr vet jag de som lämnar partiet på grund av det här. Tittar man på vårt principprogram så känner jag mig trygg. Det här handlar om hur vi vågar stå upp för dem. Det är en viktig fråga.

Vad tänker du på för uttalanden?

– Partiföreträdare har hejat när människor blivit utvisade. Jimmie Åkesson vill att 13-åringar ska kunna få livstids fängelse. Det viktigt att kunna markera mot sådana uttalanden, vilket också några gör. Jakob Forssmed har gjort det på ett ypperligt sätt.

Vad tänker du om att den här frågan läggs sist på fredagskvällen?

– Det handlar om repsekt för den oro som finns i partiet. Det handlar om 15 minuter där vi hade fått säga vårt.

Partiledaren Ebba Busch.

”Folk blev ledsna”

Även Gunilla Lindell, regionpolitiker i Västra Götaland, vittnar om att det blev känslosamt i kongresshallen på fredagskvällen.

– Det var hanteringen som folk blev ledsna över. Ingen av dem som skrivit motionen fick gå upp och prata. Det var för lite tid avsatt, att man inte ser till att det finns tillräckligt med tid för att diskutera vår ideologi är djupt bekymmersamt.

Hon säger att hon känner sig trygg med Kristdemokraternas värderingar, men hon anser inte att partiet i framtiden ska regera ihop med SD.

– Jag tycker det är stor skillnad att prata med alla partier och att regera ihop. Vi har så olika människosyn. Man kan samverka i sakfrågor men i en regering ska man vara överens om så mycket mer, det ser jag som jättesvårt.

Finns det en oro i KD att man kommer gå in i regering med SD?

– Jag har svårt att se hur det ens skulle vara möjligt att en sådan regering skulle kunna fungera i praktiken.

Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin kommenterar kritiken så här:

– Under rikstinget behandlar vi 400 motioner som alla är viktiga för partiet att ställning till. När man drar över tiden är det inte ovanligt att korta ned debatten. Rikstinget röstade därför för att hålla det till att samtliga delegationers företrädare skulle få tala.

Olof Svensson

Följ ämnen i artikeln