MMA-rektorn brottade ner hotfull man på Piteåskola

Uppdaterad 2023-09-20 | Publicerad 2023-09-19

Jonas Wallin ville inte ta till våld ”men någonstans finns det en gräns”, säger han.

En hotfull man tog sig in på Strömbackaskolan i Piteå.

MMA-tränade rektorn Jonas Wallin agerade direkt.

– Jag tog tag i honom, la honom över höften och ner på marken, säger han.

Rektor Jonas Wallin var på väg ut mot fotbollsplanen på Strömbackaskolan tillsammans med en grupp elever när han fick veta att en hotfull man rörde sig inomhus på skolan.

Mannen rörde sig sedan ner mot skolans fotbollsplan där en hel del elever höll till.

– Det såg ut som att han tvekade på om han skulle gå mot eleverna där, eller bort mot vägen, säger Jonas Wallin, till Aftonbladet.

Som gammal VM-mästare i kickboxning och med över tio års träning i MMA, gick Jonas Wallin fram för att konfrontera mannen, vilket Piteå-Tidningen var först att rapportera om.

– Jag fick känslan av att han var påverkad av något, han luktade också ordentligt med alkohol. Jag bad honom att lämna skolans område, annars skulle jag ringa 112. Då knuffade han till mig i bröstet, sa att han tyckte att han hade rätt att vara på skolan, säger Jonas Wallin.

Efter ännu en tillsägning knuffade mannen till rektorn igen.

Och när Jonas Wallin valde att lugnt ta upp telefonen och ringa 112 tog mannen några snabba steg mot honom och slog luren hans hand.

Mannen rörde sig inomhus på skolan när Jonas Wallin larmades.

”La ner honom på marken”

– Då tog jag tag i honom, la honom över höften och ner på marken. Ungefär som en fällning, fast lite mjukare kan man säga, berättar han.

Visserligen är det nu tio år sedan han vann VM i kickboxning, men kampsportsträningen – där mycket går ut på att behålla lugnet och inte låta känslorna ta över – bidrog till att han kände sig trygg med att konfrontera mannen, menar han.

Snart kom en kollega och hjälpte Jonas Wallin att hålla kvar mannen på marken, och en tredje kollega ringde 112 på nytt.

– Polisen var på plats på bara några minuter, säger han.

Det har nu gått nästan två veckor sedan händelsen på skolgården inträffade, och när Jonas Wallin tänker tillbaka på det som skedde är han lättad över att ingen kom till skada.

– Det känns alltid som ett misslyckande att behöva ta till våld, men någonstans finns det en gräns, och min målsättning var att hålla honom borta från eleverna.

En anmälan om försök till misshandel har upprättats.

Följ ämnen i artikeln