Experten om ryska korridoren: ”Skulle leda till storkrig”

Publicerad 2024-01-06

Den ryske höjdaren Dmitrij Rogozin säger att tiden är inne för att skapa en korridor från Kaliningrad till Ryssland.

En plan som skulle leda till storkrig – men som avfärdas av Joakim Paasikivi.

– Det faller på orimligheten, säger överstelöjtnanten.

Vladimir Putins nära allierade Dmitrij Rogozin, 60, var fram till sommaren 2022 chef för den ryska rymdindustrin Roscosmos och har tidigare varit både vice premiärminister och rysk Nato-ambassadör.

I ett inlägg på Telegram protesterar han mot resestrulet med visahandlingar och andra dokument som krävs för att ta sig mellan Ryssland och den ryska exklaven Kaliningrad.

”Tiden är inne för att skapa en korridor till Kaliningrad”, skriver han.

Taggtrådsstängsel vid gränsen mellan Polen och Kaliningrad.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att Ryssland inte kan skapa korridoren utan att hamna i krig med Nato.

– Då är vi inne i ett storkrig eftersom det blir ett angrepp på Natoländer som Polen och Litauen. Det här är något Nato är väl förberedda på och hela syftet med Natos uppbyggnad i Baltikum med mark- och flygförband var att höja tröskeln och avskräcka Ryssland från att anfalla. Jag hoppas ryssarna ser det på samma sätt, säger han.

Inte en testballong

Joakim Paasikivi.

Att Ryssland skulle lyckas ta sig fram till enklaven ser han som osannolikt.

– Ryssarna har inte markstridskrafter för att angripa något västland med någon som helst möjlighet, än mindre lyckas. Den här typen av uttalande kommer ofta från olika figurer med oklar ställning i ryska administrationen eller rysk opinionsbildning, men jag har svårt att ens kalla det en testballong, säger han och fortsätter:

– Det här är ett led i den generella retoriken som hela tiden går ut på att Ryssland är under angrepp och att det är väst som är angriparen. Just Kaliningrad har varit aktuellt i flera år efter att Litauen skruvade åt möjligheten att frakta saker på järnvägar och EU tvingade dem att backa för att de ville ha ett bättre förhållande. Jag ser Rogozins uttalnde som ett i mängden snarare än en signal.

”Mycket mer oroväckande”

Estniska experter har bedömt att det lär ta mellan två och fyra år innan Ryssland byggt upp en tillräcklig offensiv styrka för att utgöra ett reellt hot. Men det finns redan nu signaler som är oroväckande, enligt Paasikivi.

– Ambitionen finns där och man har sagt att Finland kommer att vara de första som får veta om något är fel. När Putin besökte skadade soldater vid nyår och fick frågan om västs stöd till Ukraina sa han att det inte var Ukraina som var fienden utan väst som anfallit Ryssland under flera hundra år. Det var signaler som var avsevärt mycket mer oroväckande och som visar ambitionen förändra världsordningen för att återskapa Rysslands stormaktsställning.