Burkina Faso mot civilt styre – om 60 månader

TT-AFP

Publicerad 2024-05-25

Burkina Fasos juntaledare Ibrahim Traoré (vänster) har inlett en dialog om civilt styre – men först om fem år. Här i möte med Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Militärjuntan i Burkina Faso har lovat att inleda en dialog om demokrati, civilt styre och fredlig utveckling i landet. Ett två dagar långt möte inleddes på lördagen – och direkt efter mötets första dag kom beskedet om framtiden.

Juntans ledare förlänger militärstyret i fem år.

”Tidslängden för överförande (av makten) är fastslagen till 60 månader från om med den 2 juli 2023, meddelade mötets ordförande, överste Moussa Diallo.

Militärjuntans ledare Ibrahim Traoré har redan utsetts till landets president i en tidigare ”nationell dialog”. Tidsfristen för övergång till civilt styre var tidigare satt till denna sommar.

Traorés militärjunta tog makten 2022 och kuppade då bort en militärledning som tagit makten genom våld tidigare samma år.

Samtidigt är de båda terrorrörelserna IS och al-Qaida aktiva i det söndertrasade landet.

Men Traoré anslog en positiv ton när mötet öppnades:

– Vi måste sluta gräla och dela rikedomen i vår mångfald, vi måste skydda det som är viktigt och skriva ett nytt kapitel i vår historia.