Då kommer sommarvärmen tillbaka

Uppdaterad 2021-06-13 | Publicerad 2021-06-12

Senaste dagarna har sommarvädret vacklat lite, men snart får vi värmen tillbaka.

En härlig front nerifrån Sydeuropa är på väg.

– Väldigt varm luft håller på att leta sig upp mot våra breddgrader nu, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

De senaste dagarna har det svenska sommarvädret varit ostadigt. Med en envis kallfront parkerad över landet har vi fått kyligare temperaturer och en hel del regn över landet.

– Den här kallfronten hör ihop med ett lågtryck med regn och svalare luft. Vi har väl lite till- och frånväder. Under måndagen kommer flera regnskurar att passera över landet. Norrland får mycket regn, säger Linus Karlsson.

Vädret väntas fortsätta svaja några dagar till, men sen trycker en högfront bort de kyliga vindarna.

Nere i södra Europa har man i vanlig ordning haft väldigt höga temperaturer på sistone och enligt Linus Karlsson är det en högfront där nerifrån som nu rör sig upp mot våra nordliga breddgrader.

Dags att doppa sig snart? Snart kommer varmare vindar in över landet – det kan till och med bli värmerekord på vissa håll.

Kan bli rekordvarmt

Enligt SMHI:s prognos kommer vädervändningen i mitten på nästa vecka – och riktig sommarvärme väntas. I södra Sverige finns god chans till årsbästa på termometern.

– När vi kollar in i nästa vecka så är det varmare luft som letar sig upp från och med onsdag. Det kan bli riktigt varmt, framför allt i landets södra delar, säger Linus Karlsson.

Sommarvärmen väntas stanna över hela nästa helg.

Brandvarning

SMHI har utfärdat en varning för ökad risk för skogsbrand på flera håll, framförallt i söder.

– Det är redan väldigt torrt i marken så det finns en risk att vi höjer brandrisken igen. Man får hålla sig uppdaterad via vår hemsida som uppdateras ofta, säger Linus Karlsson.

Följ ämnen i artikeln