Årets viktigaste väderprognos – så blir midsommar

Uppdaterad 2021-06-12 | Publicerad 2021-06-11

Med två veckor kvar till midsommar har nu den första prognosen landat.

Det blir knappast några värmerekord, och regn kan väntas i vissa områden.

– Fortsätt ha en A- och B-plan en stund till, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Midsommarafton är tveklöst årets viktigaste väderdag. Nu har vi fått årets viktigaste preliminära prognos. Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se säger att det troligtvis kommer vara varmt i stora delar av landet.

– Det vi kan säga säkert än så länge är att det inte blir särskilt kallt. Som det ser ut i nuläget kommer det vara högtryck i öst och lågtryck i väst, där är det sannolikt att det drar in någon regnskur.

Regn i väst – sol i öst

Att Sverige kommer hamna mitt emellan ett högtryck och ett lågtryck på midsommarafton betyder att de östra landskapen kommer ha stora chanser att få en hel del sol och omkring 20 grader. Det går dock inte att utesluta att det bildas ett par skurar i de östra delarna av Svealand och Götaland.

Lågtrycken som väntas dominera ute på Nordsjön kommer föra in regnområden över framförallt Västkusten och västra Svealand. I de västra delarna av landet väntas det bli 15-20 grader och ett par grader lägre i fjällen, men temperaturen är mycket beroende av om det är skurar eller mer sammanhängande regnområden som når in.

Kan ändras

Med tanke på att prognosen än är rätt osäker gäller det att hålla planerna öppna. Midsommarfirare i södra Sverige bör vara beredda på att både packa gummistövlar och badbyxor.

– Man bör hålla koll på prognosen, i norr kan man nog vara mer säker på att det blir uppehåll. Söderut är det fortfarande osäkert och det kan fortfarande bli regn på vissa platser, fortsätt ha A- och B-plan en stund till, men det kommer sannolikt inte bli särskilt kallt, man kanske inte behöver packa vinterjackan.