Ungdomsrånen ökar i landet – mer än fördubblats

Publicerad 2021-12-15

Antalet anmälda rån mot unga har ökat i hela landet, enligt en ny undersökning från Brå, Brottsförebyggande rådet.

På fem år har ungdomsrånen mer än fördubblats. Det blir också vanligare att flickor misstänks för rån.

Antalet anmälda rån mot unga under 18 år har ökat i hela landet, enligt en ny rapport som Brå publicerar i dag.

Mellan 2015 och 2019 har ungdomsrånen mer än fördubblats och de misstänkta gärningsmännen är huvudsakligen mellan 15 och 20 år.

I nio av tio av fall är pojkar de misstänkta gärningsmännen. I de 550 förundersökningar som Brå granskat och pojkar misstänks har hälften av rånen skett utomhus, exempelvis i en park, på en gångväg, utanför ett köpcentrum eller vid knutpunkter för kollektivtrafiken.

Ger sig på ensam pojke

Det vanligaste är att mellan två och tre pojkar ger sig på en ensam pojke de inte känner, utomhus.

Tre olika sätt listas i rapporten: blixtattack, direkt konfrontation och förledande strategier. Direkt konfrontation är den vanligaste metoden och identifierades i drygt hälften av fallen.

– Då konfronteras den som ska rånas relativt omgående och personen uppmanas att lämna ifrån sig sina tillhörigheter.

Motivet är ofta pengar, men det kan också handla om status i den egna gruppen eller en konflikt mellan den misstänkta gärningsmannen och brottsoffret.

De misstänkta gärningsmännen är framför allt pojkar mellan 15 och 17 år med utländsk bakgrund från utsatta områden. Samtidigt ökar andelen flickor som misstänks för rån, från fyra till åtta procent. Ökningen är tydligast i Stockholm.

Flickrån vanligare: Väldigt våldsamma

Flickrånen skiljer ut sig. Där är det vanligare att gärningspersoner och brottsoffer känner varandra.

– De är ofta under 15 år och är, till skillnad från när enbart pojkar misstänks, vanligtvis inte okända för de brottsutsatta. Det förekommer dessutom förhållandevis mycket hot, våld, maktutövning och förnedringslag i samband med dessa rån, säger Anna Öström, utredare på Brå.

Hon vill att mer forskning görs på ungdomsrånen.

– Jag hoppas att forskningen kan titta vidare på de här misshandelsbrotten och synliggöra flickor i dessa. För vi ser att de är väldigt våldsamma och det är en väldigt oroväckande utveckling, säger Anna Öström, utredare och projektledare för rapporten.

Nästan hälften av alla ungdomsrån begås av personer som blivit misstänkta för rån mer än en gång.

Allt fler ungdomar, särskilt pojkar, uppger att de oroar sig för att bli utsatta för rån.

– Även om rån är en ganska liten del av den totala ungdomsbrottsligheten är det ett mycket allvarligt brott. Att bli utsatt för rån är en traumatisk upplevelse som kan ta lång tid att bearbeta, säger Maria von Bredow, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Minskade under pandemin

De flesta rånen sker i storstäder och kommuner nära storstäderna och där har ökningen också varit störst. Men den största ökningen procentuellt sker i mindre städer och på landsbygden.

Under 2020 minskade dock rånen i storstäder och storstadsnära kommuner, troligtvis på grund av pandemin.

– Minskningen har dock endast skett i storstäder och storstadsnära kommuner. I övriga landet har antalet anmälda rån fortsatt att öka, säger Sara Jonsson, utredare på Brå, i pressmeddelandet.

Genrebild.