På Katrinas årsdag: Ny orkan slår till

Henrik Samuelsson/TT

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2021-08-28

Exakt 16 år efter Katrina bävar New Orleans inför en ny brutal orkan. Ida beräknas snabbt stärkas över Mexikanska golfen, och slå till mot USA-delstaten Louisiana under söndagen.

”Tidpunkten för att agera är NU”, skriver vädermyndigheten NWS i New Orleans på Twitter. Ida kan innebära plötsliga översvämningar längs stora kustområden, och de som befinner sig i farans riktning uppmanas att evakuera under lördagen.

– Folk packar och ger sig av nu, säger Scooter Resweber, polischef i Grand Isle, till lokala medier.

– Vi vet att detta blir en stor en.

Har passerat Kuba

Ida har redan dragit förbi Kuba, men då som en beskedligare kategori 1, den lägsta på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan för orkaner. När ovädret nu passerar öppet vatten igen i Mexikanska golfen får det nya krafter, och beräknas enligt NWS vara uppe i kategori 4 när det når USA:s fastland natten till söndagen lokal tid.

– Ovädret siktar rakt på oss, säger Gordon Dove som leder de lokala myndigheterna i Terrebonne, sydväst om New Orleans.

Terrebonne har utfärdat en obligatorisk evakueringsorder till de drygt 110 000 invånarna.

Arbetet vid oljeplattformar i Mexikanska golfen har avbrutits. Stoppet rapporteras vara större än i samband med Katrina.

Starkare än Katrina

Katrina låg på kategori 3 när den nådde land i Louisiana den 29 augusti 2005. Den öste in oerhörda vattenmängder i New Orleans-området, och bristfälliga översvämningsförberedelser bidrog till att 80 procent av staden översvämmades.

Över 1 800 liv krävdes i Louisiana, och de materiella skadorna blev så stora att Katrina klassades som det dittills dyraste tropiska ovädret alla kategorier.

Nu fruktar Louisiana en upprepning av en av de mörkaste episoderna i delstatens moderna historia. De officiella varningarna ger skäl att frukta de värsta. Myndigheten Nationella orkancentret (NHC) beskriver Ida som en ”livsförändrande storm” och varnar för dödliga tornados och stormsvallvågor.