Ny behandling mot epilepsi godkänns av EU

TT

Publicerad 2021-03-31

Substansen cenobamat godkänns som tilläggsbehandling av svår epilepsi. Arkivbild.

En ny medicin mot svårbehandlad epilepsi har fått klartecken av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Behandlingen är sedan tidigare godkänd i USA.

Det handlar om läkemedlet Ontozry, med den verksamma substansen cenobamat. Det får nu användas som tilläggsbehandling för vuxna som får så kallade fokala anfall, vilka startar i en begränsad del av hjärnan och är den vanligaste formen av epilepsi.

Det innebär att en stor del av de 11 000–13 000 epileptiker i Sverige som inte svarar på nuvarande epilepsiläkemedel kan få hjälp.

– Beskedet är glädjande. Vi kan nu erbjuda de mest utsatta epilepsipatienterna ett behandlingsalternativ som kan innebära att en betydande andel blir anfallsfria, säger Elinor Ben-Menachem, professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Arvelle Therapeutics, som står bakom medicinen.

I studien som ligger till grund för EU:s godkännande fick 1 900 patienter läkemedlet, varav åtta behandlades i Sverige. Av patienterna som fick den högsta dosen, 400 milligram, blev 21 procent helt anfallsfria och för 64 procent sjönk anfallen med minst hälften. Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Neurology 2019.