Uppgift: Explosion kan kopplas till ”Kurdiska räven”

Uppdaterad 2023-01-16 | Publicerad 2023-01-15

Polis på plats i Uppsala efter explosionen.

En kraftig explosion inträffade i Uppsala tidigt på söndagen.

Explosionen kopplas till den ökända ”Kurdiska räven”, enligt uppgifter till SVT.

36-åringen håller sig gömd i Turkiet och är efterlyst för omfattande grov brottslighet.

Tidigt på söndagen vaknade boende till en explosion i ett bostadsområde i Uppsala.

Larmet kom in strax före klockan fem och explosionen inträffade utomhus i ett bostadsområde med många barnfamiljer. Minst ett bostadshus fick skador och flera personbilar skadades.

– Polisen har gjort fynd och det man har hittat på platsen som pekar på att det skulle kunnat vara en handgrant som exploderat, sa polisens presstalesperson Jonas Eronen till Aftonbladet på söndagsmorgonen.

Den ”Kurdiska räven” är efterlyst internationellt och misstänks vara Sveriges största drogsmugglare.

Enligt uppgifter till SVT har explosionen koppling till den ökände 36-åringen ”Kurdiska räven”. Adressen där smällen inträffade kopplas till en person med nära koppling till 36-åringen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att han är efterlyst för omfattande narkotikabrottslighet. Sedan sommaren 2020 – efter att krypterade Encrochat knäcktes – har han varit permanent bosatt utomlands och internationellt efterlyst.

Polisen misstänker att 36-årige ”Kurdiska räven” är en av landets största drogsmugglare. Han har länge varit en av landets mest eftersöka.

Dekrypterade chattar, där han kallade sig ”Foxkurdish”, har visat hur han legat bakom storskalig narkotikahandel från utlandet.

Har medborgarskap i Turkiet

Aftonbladet har rapporterat att han nyligen häktades i sin utevaro för förberedelse till mord i början av 2022.

Den ”Kurdiska rävens” smycke, föreställande en räv.

Mordet ska ha varit en del av en konflikt mellan mc-gänget och de samverkande nätverken Foxtrot, Bro och Zero. Foxtrots utpekade ledare – den ökände ”Kurdiska räven” – kopplas till mordet och är misstänkt för inblandning i det.

– Med hänsyn till förundersökningssekretessen kan jag inte uttala mig angående detta utöver vad som framgår i häktningsframställan, sa kammaråklagare Anna Hankkio till Aftonbladet i december.

SVT har i dokumentären ”Gangsterparadiset” intervjuat 36-åringen. Han bekräftade då att han blivit medborgare i Turkiet.

När han fick frågor om narkotikabrottslighet svarade han att han inte planerar att återvända till Sverige för att ställas inför svensk domstol.

– Jag är ändå dömd på förhand, sa han till SVT.

Följ ämnen i artikeln