Snöovädret: Hemtjänsten tar till bandvagnar

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2023-03-08

Ett hundratal busslinjer i Stockholms län har ställts in under onsdagen.

Onsdagens kraftiga snöoväder slår hårt mot Stockholmsområdet.

Lokalt har upp emot 50 centimeter snö fallit, flyg från Arlanda påverkas, ett hundratal busslinjer har ställts in och på Värmdö får hemtjänsten hjälp av bandvagnar för att ta sig fram.

Det kraftiga snöfallet som dragit in över Stockholmsområdet har ställt till stora problem under onsdagen, bland annat för flygtrafiken.

Flera avgångar från Arlanda är inställda eller försenade till följd av snöovädret, rapporterar P4 Uppland.

– Arlanda har en genomsnittlig försening på 30 minuter, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

På Bromma flyter det på bättre med förseningar på cirka en kvart, enligt Ellen Laurin. Hon har ingen information om inställda avgångar utan hänvisar till flygbolagen, och uppmanar resenärerna att hålla sig uppdaterade via Swedavias hemsida eller app.

Många inställda bussar

Snöovädret slår också hårt mot kollektivtrafiken. Under morgonen har SL har fått ställa in uppskattningsvis ett hundratal busslinjer i Stockholms län.

– Just nu är det ganska besvärligt för busstrafiken. Vädret gör att det är svårt med snöröjning och halkbekämpning, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

I Nacka och Värmdö är i stort sett all busstrafik, utom ett fåtal linjer, inställd. Alla busslinjer i Huddinge, Botkyrka och Söderort har också ställts in. I Tyresö, Handen, Nynäshamn, Ösmo, liksom i Norrtälje är det stora störningar med inställda avgångar och oregelbunden trafik.

Förseningar i tunnelbanan

Även spårtrafiken, däribland tunnelbanans gröna linje, Roslagsbanan och tvärbanan har drabbats av förseningar och inställda avgångar.

– I spårtrafiken har vi en del problem med fordonen som drar på sig snö och is som ställer till det. Växlar uppför sig inte som de ska och fastnar på grund av snön, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL.

SL råder de resenärer som måste ut och resa att vara ute i god tid och vara beredda på att det tar längre tid än vanligt. Än så länge finns ingen prognos för när trafiken kan gå som vanligt.

– Det kommer sannolikt vara störningar resten av dagen, eller dygnet, i olika grad, säger Claes Keisu.

Besvärligt väglag

Enligt Trafikverket är väglaget besvärligt i hela Stockholms län och kring Sörmland och trakterna mot Uppland.

– Det ser lite bättre ut på de stora Europavägarna, E4, E20, och genom centrala Stockholm, så det är en bra idé att välja de stora vägarna om man kan, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket har tidigare uppmanat alla som kan att jobba hemifrån.

Bandvagnar sätts in

En av de kommuner som är hårt drabbade av snöovädret är Värmdö, där tre bandvagnar nu sätts in.

– Vi har fått bandvagnsresurser på plats på brandstationen i Värmdö. Deras primära uppgift är att stötta i hemtjänst och också i akuta 112-ärenden. Den första resursen är ute och stöttar i hemtjänsten just nu, säger Magnus Brattgård, säkerhetschef på Värmdö kommun.

Han beskriver trafikproblemen i kommunen, särskilt på de mindre vägarna, som ”väldigt stora”.

– Det är svårt, det är mycket snö. Vi är glada för att de allra flesta hörsammar att om möjligt vara hemma och inte ge sig ut.

Det besvärliga trafikläget påverkar också skolorna på Värmdö, där dagens lektioner kan bli lite annorlunda.

– Vi kommer att anpassa oss efter antalet vuxna och barn som lyckas ta sig till skola och förskola. Några rektorer i förskolan har vädjat om att det vore bra om man kan vara hemma, men verksamheten är öppen, säger kommunens utbildningschef Carmen Blom.

Orange varning ligger kvar

SMHI har utfärdat en orange varning över nordöstra Götaland och ostligaste Svealand, som innefattar Roslagskusten och Stockholmsområdet.

Den gäller kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder, som kan leda till elavbrott, begränsad framkomlighet på vägarna och störningar i buss-, tåg- och flygtrafiken.

– Mycket av snön har redan kommit, så det håller på att mattas av. Det är svårt att säga hur mycket som kommer, men om man tittar på intensiteten vid Roslagskusten skulle det säkert kunna komma upp mot fem centimeter till i den östra delen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Varning på Gotland

En gul varning för vind i kombination med snöfall har också utfärdats på Gotland, men där väntas snöfallet inte bli lika intensivt. Varningarna väntas ligga kvar till lunchtid.

Framåt kvällen väntas ett nytt snöfallsområde dra in i de södra delarna av landet. Det ser ut att ha sin början över Värmland och främst beröra Västra Götaland, för att sedan röra sig österut under torsdagen.

– Där kan man vänta sig en ny omgång snö, men det blir inte i samma storleksordning som det som passerade under gårdagen. Det blir inte samma blåst heller, säger Marie Staerk.

Följ ämnen i artikeln