Friskolechef levde i lyx – skrev upp det på företaget

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-11-14

Den prisbelönta skolchefen gjorde avdrag för lyxbilar och skrev upp hundmat och en Pradaväska på skolföretaget.

Nu blir hon och exmannen upptaxerade med 200 000 kronor.

– Vi får göra om och göra rätt, säger kvinnan till Aftonbladet.

Kvinnan och exmaken driver skolor för elever med funktionsnedsättning i södra Sverige. Ett arbete som lett till att hon fått pris för sitt engagemang för funktionsnedsatta.

Men när Skatteverket började granska skolföretagets bokföring stötte man på en del konstigheter. Nikotintuggummin, hundmat, olivträd – allt hade bokförts på firman. Enligt paret var förklaringen enkel: det skulle användas i skolverksamheten.

– Vi har hundar i verksamheten. Om ett barn blir stökigt så kommer jag med hunden och så springer vi ut i skogen allihop. Det fungerar lugnande, säger exmaken till Aftonbladet.

Men när Skatteverket gjorde besök på skolan hittade man inga hundar. Skolcheferna hävdar att det beror på att det var fredag eftermiddag och skolan hade stängt.

– Tror du jag vill ha tre hundar hemma? säger mannen.

"Pradaväskan ingen portfölj"

Listan på felaktiga inköp och avdrag är lång. Paret har gjort avdrag för sina bilar, en Land Rover och en Mercedes-Benz GLK, som de hävdar bara har använts i tjänsten. Något som Skatteverket finner osannolikt. Kvinnan har också köpt en Pradaväska för 10 995 kronor, som hon hävdar används som portfölj i arbetet. Men väskan är "inte en typisk arbetsportfölj", konstaterar Skatteverket.

– Det är en portfölj. Man får ner både dator och papper i den, säger kvinnan.

Vill följa lagar och regler

Därtill tillkommer bland annat privata middagar, resor och möbelinköp. Paret hävdar att de har handlat i god tro och litat på att revisorn, som de säger har godkänt bokslutet, har gjort rätt. Skatteverket köper dock inte förklaringarna och upptaxerar paret med över 200 000 kronor.

– Jag har alltid levt efter att man ska följa de lagar och regler som finns. Säger Skatteverket att vi ska betala tillbaka så är det bara att göra om och göra rätt, säger kvinnan till Aftonbladet.