Bashar al-Assad är lika brutal som sin pappa Hafez

Publicerad 2012-03-15

Wolfgang Hansson om de systematiska övergreppen i Syrien

Bashar al-Assad varken ser ut ­eller talar som en torterare.

Men han är ansvarig för en återgång till samma skräckvälde som hans far en gång bedrev.

Amnestys nya rapport om ­tortyr i Syrien är skrämmande och hårresande läsning. Alla spärrar verkar ha släppt i jakten på oppositionella.

Aftonbladets reporter och nyhetskrönikör Wolfgang Hansson.

Det första som möter en gripen när han k­ommer till militärens eller säkerhetspolisens lokaler är en skur av slag. Metallklädda el­kablar, gevärskolvar och käppar är några tillhyggen som används. Därefter tvingas den gripne att klä av sig allt ­utom kalsongerna. Under 24 timmar får han sitta och vänta och lyssna till ­skriken av fasa från andra som torteras.

Därefter väntar ­ofta dulab, däcket. Den gripnes händer och armar låses när ett ­bildäck träs över kroppen. Personen hissas där­efter upp och blir slagen med olika tillhyggen.

Andra får elkablar kopplade till köns­organen och elektrifieras.

Fången Tareq berättar hur han i ett av den ­militära underrättelsetjänstens kontor i Damaskus tvingades se på när ­torterarna våldtog en annan fånge.

– De drog ner hans byxor. Sedan våldtog ­förhörsledaren ­Khaled mot en vägg. Khaled skrek och dunkade i förtvivlan sitt huvud mot väggen.

Amnesty hävdar­ att det har skett en kraftig ökning i användandet av tortyr sedan det arabiska upproret nådde ­ Syrien för ett år sedan. Organisationen har intervjuat flyktingar som ­tagit sig till grannlandet Jordanien efter att de släppts.

Ökningen är så kraftig att ­Syrien enligt Amnestys bedömning är tillbaka i det skräckvälde som skapades av Hafez Assad, den nuvarande diktatorns far. ­ På 70- och 80-talet, när Hafez Assad tog makten och sedan ­utmanades, byggde han upp en ­omfattande ­apparat med konkurrerande ­säkerhetstjänster där avancerad tortyr blev vardagsmat.

När en hel stad, ­Hama, gjorde uppror slog pappa Assad ner det med ­extrem ­brutalitet. Mellan 20 000 och 40 000 människor dödades.

Efter Hama var det få som vågade höja sina röster i protest. Fram till nu.

När Bashar al-­Assad tog över efter pappans död år 2000 fanns det många tecken på att han tänkte lätta på det tuffa styret, men ­inget hände.

Amnesty redogör i detalj för några av de 31 tortyrmetoder som ­används i fängelse och förhörsrum runt om i ­Syrien.

Det skulle förvåna mig om inte internationella brottmålsdomstolen i Haag snart förbereder ett åtal mot Bashar al-Assad. Övergreppen är så omfattande och så systematiska att rubriceringen ”brott mot mänsklig­heten” är ­tillämpbar.

Inte för att Bashar al-Assad verkar bry sig.

Följ ämnen i artikeln