”GPS-övervaka EU:s djurtransporter”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Förslag från FP:s EU-valskandidat Marit Paulsen när hon chattade med Aftonbladets läsare

Använd GPS-system för att övervaka djurtransporter i Europa.

Det är ett av förslagen som Folkpartiets Marit Paulsen tänker ta med sig om hon blir vald till EU-parlamentet.

– Kan de stora transportföretagen kontrollera varenda litet paket på vägarna så kan man väl banne mig kolla grisarna också, sa Paulsen när hon chattade med Aftonbladets läsare.

Marit Paulsen.

Marcella säger: Hej Marit! Vilka frågor inom EU brinner du mest för?
Marit Paulsen säger: Hej Marcella, det är maten, djuren och landsbygden framförallt.
Jesper säger: Hur anser du att EU ska värna integriteten och demokratin i frågan om internet. Anser du att mänskliga rättigheter behövs även på internet eller vill du att man fortsätter i samma riktning som nu?
Marit Paulsen säger: Hej Jesper. Upphovsrätten måste respekteras men samtidigt har vi haft många teknikskiften i historien och vi måste klara det den här gången också, självklart ska internet vara fritt!
Karin säger: Varför är du inte för krav och ekolgisk mat?
Marit Paulsen säger: Hej Karin. Min grundinställning är följande: Ekoodling är inte problemet, men det ÄR inte heller lösningen på problemen vad gäller svälten och klimatet, så köp du ekomat, det e helt lugnt för mig :)
Mattias säger: Finns det någon reell chans för svenska EU parlamentariker att påverka händelse utvecklingen i EU då Sverige enbart har ~2.5% av platserna, bestämmer inte Storbritannien, Frankrike och Tyskland vad som ska ske?
Marit Paulsen säger: Hej Mattias, ett exempel. Under min period i parlamentet så var jag rapportör för en förordning om salmonellakontroll i hela Europa. När jag började visste ingen vad jag sa, efter 1 1/2 år var det slutomröstning, då fick jag 423 ja och 4 nej, så visst kan man som en "liten" svensk parlamentariker påverka.
Andreas säger: Vad anser du om EUs jordbrukssubventioner och fiskepolitik?
Marit Paulsen säger: Hej Andreas. De båda är förkastliga. Jag vill inte ha några subventioner för det stora konventionella jordbruket, det kan stå på egna ben! Fiskeriavtalen ska förändras så att afrikas kustbefolkning kan fiska och förädla sin egen fisk.
martin säger: Hej marit, varför går ni till val med frågor som ja till euron och likande när det är regeringen som bestämmer detta? det har ju inget med eu- valet att göra?
Marit Paulsen säger: Hej Martin, det är en bra fråga som behöver ett bra svar. Självklart vet vi vart besluten tas, men EU-valet är ett väldigt naturligt forum att debattera Sveriges roll i Europa. Euron är ett viktigt inslag i samarbetet därför drar vi in det i valrörelsen.
Thomas säger: Hej, kan du förklara varför ni skall försöka tvinga på oss Euro, vi har röstat innan och sagt nej, och alla dessa småmynt igen. Detta gynnar inte privatpersoner utan tvärt om blir det dyrare för det blev det för mina Tyska vänner. Att slippa växla vid resa är inte en befogad anledning
Marit Paulsen säger: Hej Thomas. Tiderna har förändrats. I den rådande finanskrisen kan vi konstatera att Euron fortfarande står starkt, medans kronans värde sjunker, det gör att du och jag blir fattigare. Vi hade en folkomröstning 2003. FP tycker, med tanke på den rådande världsutvecklingen att en ny folkomröstning bör hållas nästa mandatperiod.
Gottlieb säger: Hejsan Marit! Jag undrar vad du tycker om idén om ett EU-försvar?
Marit Paulsen säger: Hej Gottlieb. Den militära makten ska ligga hos NATO. EU ska ha krisberedskap för fredsfrämjande insatser.
Coffeh säger: Hej Marit. Är inte du lite för gammal för att vara eu parlamentariker? Du fyller ju endå 70 i år. 5 år över allmänna pensionsåldern
Marit Paulsen säger: Hej Coffeh. Det kan man säga. Frågan är om åldern alltid sitter i prästbetyget?
Anna säger: Hej Marit, Vilka k o n k r e t a resultat kan du uppnå för djurskyddet om du blir vald? På vilk/et/a sätt arbetar du för djurskyddet som privatperson?
Marit Paulsen säger: Hej Anna. Jag tänker faktiskt på priset när jag köper kött. Jag försöker också att bedöma om det är rimligt att föda upp ett kilo fläsk för t ex 29.90. Det inser jag är omöjligt alltså köper jag det INTE! Jag vill ha ett djurens FBI, jag vill ha betydligt striktare kontroller och ett skarpare straffsystem. Jag kan tänka mig att använda ett GPS system för att övervaka alla djurtransporter i Europa. Ungefär som att de stora transportföretagen kan kontrollera varenda litet paket som finns på landsvägarna så kan man väl banne mig kolla grisarna också!
Ulrik säger: Anta att man inte bryr sig om djur, jordbruk, mat och landsbygd. Finns det några andra anledningar att rösta på dig?
Marit Paulsen säger: Hej Ulrik, om du inte äter mat så finns det garanterat andra kandidater att välja på.
Karolina säger: Ser på aftonbladet att utsläppen ska minska med 40%, men vad händer med den stora boven - vår köttkonsumtion? Tror du det kommer bli kött-nedskärningar eller är köttbranshen/livsmedelsindustrin en för inflytelserik producent att rubba? Tack.
Marit Paulsen säger: Hej Karolina, det största problemet för att få ner köttkonsumtionen är att kött räknas som "god" och "fin" mat så det är nog konsumenternas inköpsvanor som kommer att avgöra. Dock kan vi bli överens om att en minskad köttkonsumtion är en förutsättning på sikt för att vi ska klara världssvälten och miljön.
Anders säger: Hej Marit, vad anser du/fp om sk genmodifierad mat?
Marit Paulsen säger: Hej på dig Anders. Det är helt omöjligt att svara enkelt på din fråga. De nuvarande genmanipulerade grödorna är till absolut ingen glädje för miljön och konsumenten utan enbart till glädje för Monsantos vinster. Däremot så skulle tekniken kunna användas för att lösa ett antal av de stora problem som svält och miljö står inför. Men där är vi inte än.
mICHAEL säger: Förklara ditt påstående att din generation är sist att ha upplevt ett europeiskt krig, tack.
Marit Paulsen säger: Hej Michael. Eftersom jag kandiderar till EU-parlamentet var det ganska självklart att tala om kriget. Det krig som orsakade att Jean Monet och Schumann formulerade de vackra tankarna om ett fredligt Europa. Givetivs borde jag ha sagt andra världskriget för sorgligt nog vet både du och jag att detta inte var det sista kriget.
Kajsa säger: marit finns det någonting med EU som du tycker är negativt? Några områden där Sverige skulle kunna göra bättre ifrån sig på egen hand?
Marit Paulsen säger: Hej Kajsa. Hur mycket som helst. Kortfattat kan jag säga att EU aldrig ska fatta beslut som bättre kan fattas på nationell och regional nivå. Sopsortering borde tex vara en nationell fråga.
Tidas säger: Är det sant att du hellre sover i en husvagn än på lyxhotell medans de andra sover på hotellet?
Marit Paulsen säger: Hej Tidas. JA jag är en knäpp tant :) Jag älskar att gå upp på morgonen och brygga en kopp kaffe och läsa en tidning och få vara sur och oduschad. På hotell måste jag vara social och duschad innan jag får mitt kaffe - USCH

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln