”Vi ska ta tillbaka staden”

Publicerad 2014-01-05

Den irakiska regeringen lovar att ta tillbaka städerna Ramdi och Fallujah, som intogs av al Qaida-gruppen ISIS i helgen.

Samtidigt uppger USA:s utrikesminister John Kerry att man kommer att ge Irak stöd i kampen mot terrornätverket – dock ej med hjälp av trupper.

ISIS, Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS), intog igår staden Fallujah, ett starkt sunnimuslimskt fäste i västra Irak.

Lokala miliser och irakiska regeringsstyrkor kämpar nu för att driva ut den al Qaida-knutna gruppen ur staden. En högt uppsatt militär sade i statlig tv att operationen tar "två till tre dagar, skriver AP.

ISIS är på stark frammarsch i Irak, där det sekteristiska våldet, enligt FN, skördade 8 868 människoliv förra året.

Stöd från Kerry

John Kerry lovar samtidigt att USA, som drog tillbaka sina trupper från landet i december 2011, ska bistå Iraks regering i kampen mot al Qaida-allierade grupper. Men det blir inte aktuellt med en återvändo för amerikanska soldater.

– Det är en strid som tillhör irakierna, sade John Kerry vid ett besök i Jerusalem, enligt TT.

14 döda i bombattack

En serie sprängladdningar har samtidigt detonerat i den irakiska huvudstaden Bagdad och minst 14 människor har mist livet i attackerna, rapporterar Reuters och hänvisar till polis- och sjukhuskällor. Vem som ligger bakom dådet är oklart. Vägbomber och minst två bilbomber har använts i attackerna. I stadsdelen Shaab i norra Bagdad, där många shiamuslimer bor, dog nio människor och omkring 25 skadades när de två bilbomberna exploderade, skriver TT.

ISIS finns i Syrien

ISIS är även på offensiven i grannlandet Syrien, där de deltar i upproret mot Bashar al-Assads regim. Sedan i fredags befinner de sig även i väpnad konflikt med en allians av islamistiska och mer sekulära rebellgrupper, som kräver att ISIS lämnar landet.

På söndagen intog alliansen, som kallar sig Mujahedins armé, ett ISIS-fäste i staden Manbij i norra Syrien, efter några av de hårdaste striderna hittills mellan rebellgrupper i Syrien.