Kravet på terrorgruppen: Lämna landet

Publicerad 2014-01-04

Rebellerna i Syrien vänder vapnen mot varandra. Den Fria syriska armén kräver nu att terrorgruppen ISIS lämnar landet – annars väntas mer våld.

– De är bara islamistiska till sitt namn, allt de vill ha är makt, säger en aktivist till nyhetsbyrån AFP.

Situationen i syriska staden Aleppo blir allt mer outhärdlig för den krigsdrabbade befolkningen.

Efter att ha varit förhållandevis lugn i krigets inledande skede har staden utvecklats till en av de större fronterna i det syriska inbördeskriget.

En rad olika rebellgrupper har anslutit sig till striderna mot den syriska regimen. Men rebellerna har även vänt vapnen mot varandra.

Vill kasta ut islamister

Ett flertal miliser tillhörande den Fria syriska armén har nu allierat sig med islamistgrupper för att bekämpa al Qaida-knutna Islamska staten Irak och Syrien, ISIS.

Alliansen kallar sig Mujahedins armé.

– Vi, Mujahedins armé, svär att försvara oss och vår ära, välstånd och mark och att bekämpa ISIS, som har brutit mot Guds styre, tills de offentliggör sin upplösning, skriver gruppen på Facebook, enligt TT.

I fredags dödades 16 ISIS-män i Aleppo och Idlib, enligt lokala aktivister som Al Jazeera har talat med. Aktivister på plats beskriver situationen som "starten av en revolution mot ISIS".

Styr med järnhand

Sunnimuslimska ISIS har verkat i Aleppo en längre tid – och styrt de områden de kontrollerat med järnhand. Enligt rapporter har det förekommit både tortyr och avrättningar mot invånare i staden och människor som stridit för andra rebellgrupper.

ISIS verkar dock inte vika sig för kravet från de andra oppositionsgrupperna. På lördagen kom rapporter om att både ISIS och Fria syriska armén skickade förstärkningar till Aleppo.

Inblandade i Irak-kriget

ISIS är även i hög grad inblandade i kriget i grannlandet Irak. För ett par dagar sedan tog gruppen kontroll över stora delar av städerna Ramadi och Fallujah i västra Irak, fästen för landets sunnimuslimska minoritet. Där slåss ISIS mot en allians av Iraks armé och, precis som i Syrien, mot sunnimuslimska miliser.

På fredagen stormade ISIS-miliser polisstationen i Fallujah – och placerade sin flagga på dess tak, rapporterar New York Times. Polischefen Mohamed al-Isaw lovade dock att göra allt för att ta tillbaka kontrollen över staden.

Även Ramadis och Fallujahs invånare har länge plågats av krig – i städerna har stora slag utkämpats både under USA:s invasion av Irak och våldsamheterna som följde i dess kölvatten.

På lördagen tog ISIS även på sig ansvaret för bombdådet i ett Hizbollah-fäste i Beirut tidigare i veckan, där fem personer dog.