Stadsbuss är farligare än bil

Publicerad 2012-09-05

Ny forskning visar att risken är större att skada sig när du åker buss än bil i stadstrafiken.

I stadstrafiken är bilen är säkrare än bussar.

Risken att bli skadad är större som bussresenär enligt en ny studie.

– Det blir inte någon säkerhetsvinst om man väljer bussen istället för bilen, säger trafikforskaren Anders Wretstrand till Ekot.

Farorna med bussresan är inte bara en eventuell kollision, visar studien som genomförts på Lunds tekniska högskola. Bussresenärer kan skadas genom att de ramlar i bussen under färd, vid på- eller avstigning eller på väg till och från busshållsplatsen.

"Många allvarligt skadade"

Studien har genomförts på fyra skånska akutsjukhus, men forskarna tror att resultaten gäller även för övriga Sverige. Under fyra år har forskarna räknat till att 1600 bussresenärer skadades

– Det är många lindriga skador, men förvånansvärt många allvarliga och måttliga skador också, säger Anders Wretstrand, trafikforskare vid Lunds tekniska högskola till radion.

Finns mörkertal

Forskarna har i studien hittat fyra gånger så många bussolyckor, till skillnad från den officiella statistiken från polisrapporter. Men det finns också ett mörkertal kring antalet skadade bussresenärer.

– Det är naturligtvis så att om man skadar sig lindrigt så är kanske inte akuten det första man går till utan det kanske är en vårdcentral, säger Anders Wretstrand till Ekot.

Men forskarna poängterar att att forskningen gäller mellan bussresenärer och bilister. De skador som bilar kan orsaka i trafiken har inte har räknats med.