Oron i USA för Israels svar: Tre män bestämmer

Uppdaterad 2024-04-15 | Publicerad 2024-04-14

Attacken mot Israel i natt skakade världen.

Nu väntar alla på svaret.

Tre män har fått ansvaret att bestämma det.

Följ ämnen
Israel

Iran hade precis meddelat att man skickat mängder av drönare, ballistiska robotar och kryssningsrobotar mot israeliskt luftrum när spekulationerna om Israels svar började hagla.

Många fruktar en upptrappning som kan urarta i fullskaligt krig i regionen.

Israels ledning hade i natt möte både i krigskabinett och i det större säkerhetskabinettet.

Trio bestämmer svaret

Det senare meddelade efter klockan 03 i natt att man gett krigskabinettet bemyndigande att bestämma svaret på attacken som skakade världen, skriver CNN.

I det tre man starka krigskabinettet sitter tre personer: Premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant och biträdande premiärminister Benny Gantz.

Många av Israels allierade i väst fördömde Irans attack starka ordalag – men vädjade också till Israel att inte öka på spänningarna i den redan ytterst instabila situationen i regionen.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin begärde i ett samtal med Yoav Gallant att Israel meddelar i förväg om möjliga svar man har tänkt sig efter attacken från Iran.

Israeliska krigskabinettet består av biträdande premiärminister Benny Gantz, premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant.

USA:s oro

I samtalet redogjorde Gallant för Israels defensiva operationer under natten för att stoppa inkommande drönare och robotar. Han uppgav att Israel står redo om landet attackeras igen.

Källor inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon uppgav i natt för NBC News att det finns en oro för att Israel bestämmer sig för ett snabbt svar utan att tänka på följderna.

Det finns en stor frustration över att man attackerade den iranska ambassaden i Damaskus den 1 april – vilket ledde till den iranska hämnden i natt.

Flera generaler inom Quds-styrkorna, Irans revolutionsgardes specialstyrka, dödades i bombningen.

”Saknar strategi”

I Pentagon menar man att den israeliska ledningen inte övervägde hur bombattacken i Damaskus kunde påverka de pågående förhandlingarna kring människorna som fortfarande är gisslan hos Hamas.

– Jag tror inte att de hade en strategi. Israelerna tar inte alltid de bästa strategiska besluten, säger en källa inom Pentagon till NBC News.

Enligt tre personer i Vita huset ska president Biden privat ha uttryckt oro för att Netanyahu försöker dra USA djupare in i en större konflikt i regionen.

Det israeliska luftvärnssystemet Iron Dome skjuter moteld mot inkommande objekt över Jerusalem under natten mot söndagen.

En källa säger till tv-kanalen att man i Vita huset inte tror att Israel strävar efter ett direkt krig med Iran, särskilt med tanke på alla resurser som går till i kriget i Gaza, men att man inte kan vara säkra.

Vid 03.30-tiden uppgav källor i Vita huset att president Biden efter sina möten med sitt nationella säkerhetsråd satt i telefon med premiärminister Netanyahu.

Israel begär FN-möte

FN:s säkerhetsråd höll på söndagskvällen ett krismöte med anledning av Irans attack mot Israel.

Mötet hölls på Israels begäran.

”Den iranska attacken är ett allvarligt hot mot global fred och säkerhet och jag förväntar mig att rådet använder alla medel för att vidta konkreta åtgärder mot Iran”, sa Israels FN-ambassadör Gilad Erdan i ett uttalande på X under söndagen.

Drönare eller missil avfyrade mot mål i norra Israel på söndagsnatten.

Militärbas skadad

Mer än 200 drönare, ballistiska robotar och kryssningsrobotar skickades mot israeliskt luftrum i natt.

Den ”stora majoriteten oskadliggjordes med viss hjälp av allierade”, uppgav den israeliska arméns talesperson Daniel Hagari på en pressträff i Tel Aviv i natt.

Vid 03-tiden drog man tillbaka en uppmaning till befolkningen på vissa ställen i Israel att hålla sig nära skyddsrum.

Varningssirenerna som ljöd över Israel tidigare hade då också tystnat.

Enligt Hagari orsakade attacken inga större skador i Israel. En militärbas ska ha fått vissa skador.

En flicka i tioårsåldern uppges ha förts till sjukhus med splitterskador hon fått i samband med en nedskjutning av en inkommande drönare eller robot.

USA:s president Joe Biden tillsammans med sitt team får uppdateringar om eskaleringen av konflikten mellan Iran och Israel under natten mot söndagen.

Följ ämnen i artikeln