Johan Pehrson (L): ”Jag är urförbannad”

Publicerad 2024-05-17

GÖTEBORG. Efter TV4:s avslöjande om SD:s trollfabrik vill Liberalerna sätta stopp för anonyma partikonton online.

Men det blir ingen paus för Tidöavtalet – och Socialdemokraterna anklagar omedelbart L för att försöka ”begrava skandalen i en utredning”.

– Vi måste ansa det demokratiska samtalet, säger Johan Pehrson (L) till Aftonbladet.

Dagen efter krismötet mellan Tidöpartiernas partisekreterare kallade Liberalerna till presskonferens om ”partiets syn på de senaste dagarnas utveckling”. Efter Kalla Faktas avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabrik har Liberalerna krävt att partiet omedelbart avvecklar sina anonyma konton på sociala medier.

Sverigedemokraterna har vägrat – och på fredagsförmiddagen presenterade Johan Pehrson (L) ett annat förslag på lösning. Liberalerna vill att politiska partier helt förbjuds från att kommunicera anonymt.

– Partier använder målvakter för att sprida skräp. Det politiska samtalet i Sverige är polariserat och hårt pressat, sade Pehrson på pressträffen.

Under sitt anförande var Johan Pehrson noggrann med att poängtera att problemet med anonyma konton på sociala medier är större än de senaste dagarnas skandaler. Han pratade bland annat om historiska exempel där partiföreträdare skrivit tidningsinsändare under falskt namn.

Johan Pehrson.

Liberalerna kommer att lämna över förslaget om ett förbud mot anonyma konton till den parlamentariska kommitté som tillsattes förra sommaren. Kommittén ska sedan tidigare göra en översyn av bland annat politiska partiers kontakter med lobbyister.

När Aftonbladet pratade med Johan Pehrson efter pressträffen sade han att han hoppas kunna samla stöd för förslaget från många andra partier.

– Politiska partier måste visa att det är de som uppträder, vi måste ansa och respektera det demokratiska samtalet.

”Åkesson har en annan verklighetsbild”

Förslaget har väckt reaktioner – bland annat har Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin anklagat Liberalerna för att försöka ”begrava frågan om SD:s trollfabrik i en utredning”.

Johan Pehrson (L) säger att partiet ”väljer att agera direkt i utredningen”. Något krav på SD att rösta för ett sådant här förslag vill han dock inte ställa.

– Det här ligger utanför Tidöavtalet. Varje parti får välja, det finns massor av andra exempel där andra partier jobbat under falsk flagg, säger Pehrson.

SD har inte hörsammat ert krav om att ta bort anonyma konton omedelbart. Finns det några andra krav på SD nu?

– Jag vill att det blir majoritet för det här förslaget och jag hörde Jimmie Åkesson säga i Aktuellt att han öppnade samtal för det här, om det blir lika för alla. Han har en helt annan verklighetsbild som man ändå måste lyssna på, tycker jag.

Du har sagt att SD brutit mot Tidöavtalet – hur påverkas samarbetet?

– Negativt, naturligtvis. SD måste visa att de inte systematiskt ägnar sig åt att bryta en del av Tidöavtalet. Jag har noterat att man säger att man ska göra det. När jag verkligen ser att de har gjort det, då blir det lättare att samarbeta.

”Många är urförbannade”

De senaste dagarna har de interna vindarna inom Liberalerna blåst hårt. Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm, har sagt att han vill se ett tillfälligt stopp för alla förhandlingar med Sverigedemokraterna.

På onsdagen anslöt sig Anna-Lena Johansson, ledamot i L:s partistyrelse, till Jönssons linje. Men någon paus för Tidöavtalet tycks alltså inte vara aktuell i nuläget.

– Jag är förbannad över det som avslöjats. Många andra företrädare i Liberalerna är också urförbannade, säger Johan Pehrson.

Tror du att ett förslag om förbud mot anonyma trollkonton kommer att lugna dina partikamrater?

– Problemet är större än såhär. Det finns fler partier som arbetat med falsk flagg-kommunikation.

Pehrson menar att stämningen i partiet eskalerades av Jimmie Åkessons framträdande på Youtube, där SD-ledaren kallade Kalla Faktas granskning för en del av ”en inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”.

Sedan dess har SD alltså inte valt att hörsamma L:s krav om ett omedelbart stopp för partiets anonyma konton – men skickat två medarbetare på utbildning om Tidöavtalets respektklausul. Dessutom har partiet bestämt sig för att ta bort 45 inlägg på sociala medier.

– Det som sades i Åkessons sändning på Youtube har förändrats. Sverigedemokraterna har valt att agera, och plockat bort inlägg som inte är Tidökompatibla, säger Johan Pehrson (L).