Sverige hjälpte USA att bomba Bagdad

Publicerad 2012-09-03

USA:s anfall mot Irak 2003 fördömdes av dåvarande statsminister Göran Persson.

Samtidigt gav den svenska underrättelsetjänsten information om svenskbyggda bunkrar i Bagdad, skriver Expressen.

– Jag har inga kommentarer till det där, säger Persson till Aftonbladet.

Dåvarande statsminister Göran Persson (S) fördömde USA:s anfall mot Irak – samtidigt gav den svenska underrättelsetjänsten information om svenskbyggda bunkrar i Bagdad.

Enligt dokument från US Central command, den amerikanska militärens högkvarter, som Expressen tagit del av framgår det att svenska underrättelsetjänsten Must hjälpte amerikanerna med information om tänkbara bombmål i Bagdad.

Civilt skyddsrum

Dokumenten visar hur amerikaner markerat svenskbyggda bunkrar på kartor i staden inför attacken som inleddes den 20 mars 2003, skriver Expressen.

I handlingarna står det att den amerikanska militären fått information genom ett underrättelseutbyte mellan Sverige och USA. 

Via försvarets presstjänst säger Must-chefen Stefan Kristiansson till tidningen att han inte kan uttala sig om hur informationsutbytet kring bunkrarna gick till:

– Must kommenterar inte med vilka länder/utländska tjänster som samarbete sker, eller vilka frågor som avhandlas.

"Känner inte igen det"

Dagarna innan den amerikanska attacken fördömde Göran Persson planerna. 

– USA bryter mot folkrätten.

– Saddam Hussein är en fruktansvärd diktator. Men han ska avväpnas med hjälp av internationella institutioner, sade statsministern då.

Och i dag säger den dåvarande statsministern att han inget visste  dag säger han sig att han inte känner till något om försvarets informationsutbyte med amerikanerna.

När Göran Perssons i dag var moderator på ett seminarium i centrala Stockholm fick han frågor av Aftonbladet om avslöjandet - men ville inte ge några svar.

– Jag har inga kommentarer till det där, säger han.

Intressant få veta om Sverige deltagit

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, och Miljöpartiets språkrör 2003, anser att frågan informationsutbytet kan lyftas i dag:

– Det är definitivt en intressant fråga för både riksdagen och allmänheten att få veta om Sverige och svenska regeringen i själva verket varit aktiv och deltagit i förberedelserna av det här kriget, säger han till Expressen.