Vakt på kärnkraftverk i Belgien mördad

Uppdaterad 2016-04-09 | Publicerad 2016-03-26

Säkerhetsarbetet kring belgiska kärnkraftverk har efter terrorattackerna kritiserats.

Nu rapporteras att en säkerhetsvakt på ett kärnkraftverk mördades i torsdags – och uppgavs ha fått sitt passerkort stulet.

Men tidningen Le Dernière Heure som först publicerade uppgifterna uppgav senare att det inte stämmer.

Under fredagen rapporterades att passerkort på Belgiens båda kärnkraftverk dragits in med omedelbar verkan. Totalt ska elva passerkort ha dragits in, efter att rapporter visat att terroristerna i Belgien haft planer på att tillverka en så kallad smutsig bomb med radioaktivt material.

Gick med hund

Uppgifter i belgiska tidningen Le Dernière Heure uppgavs kunna ge en förklaring till myndigheternas agerande.

Under torsdagskvällen, två dagar efter dådet mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel, blev en säkerhetsvakt mördad i Charleroi.

Mannen ska ha skjutits till döds, och samtidigt fått sitt passerkort stulet, skrev tidningen Le Dernière Heure först. Men uppgifterna togs sedan tillbaka, och samma tidning hänvisade till en lokal åklagare som uppgav att säkerhetsvakten inte fått sitt passerkort stulet.

Anledningen till varför han skjutits till döds uppges ännu vara oklar.

Sedan tidigare har det rapporterats att självmordsbombarna och bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui har spionerat på en högt uppsatt forskare som jobbade vid kärnkraftverket Tihange.

”Skulle orsaka panik”

De ska ha monterat upp en kamera i en buske utanför forskarens hem för att kartlägga hans rutiner.

Om terroristerna lyckats komma över radioaktivt material skulle skadorna kunna bli avsevärt värre än vid tisdagens dåd.

– En smutsig bomb skulle räcka för att sätta en storstad i panik. De psykologiska, ekonomiska och politiska efterverkningarna skulle vara enorma, sa Yukiya Amanom, chef vid den internationella atomenergiorganet, tidigare till Sky News.

LÄS MER: Terrorattackerna i Bryssel – detta har hänt.

Följ ämnen i artikeln