Belgiska kärnkraftverk ökar säkerheten

Publicerad 2016-03-25

Ett antal passerkort för tillträde till Belgiens två kärnkraftverk har dragits in med omedelbar verkan.

Myndigheterna misstänker att terrorister hade planer på att skapa en ”smutsig bomb”.

Kärnkraftverket Tihange

Belgiens två kärnkraftverk har dragit in totalt elva passerkort för anställda efter rapporter om att självmordsbombarna som attackerade Bryssel hade planer på att tillverka en så kallad ”smutsig bomb” av radioaktivt material. Det stod klart på långfredagen.

Att dra in passerkorten för dessa individer görs som en säkerhetsåtgärd, skriver belgiska tidningen La Derniere Heure.

– Under de senaste dagarna har ett antal personer nekats tillträde till kärnkraftsanläggningarna, säger Nele Scheerlinck, talesperson för den belgiska kärnkraftsmyndigheten, enligt nyhetsbyrån AP.

Spionerade på forskare

De två bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui, som var två av självmordsbombarna, misstänkts för att ha spionerat på en högt uppsatt forskare som jobbade vid kärnkraftverket Tihange. De ska enligt La Dernier Heure har monterat upp en kamera i en buske utanför forskarens hem för att kartlägga hans rutiner.

Kameran hittades och ledde till att omkring 140 extra militär personal förstärkte säkerheten kring Belgiens två kärnkraftverk, vilket skulle vara en anledning till att terroristerna inte slog till mot dessa platser.

Nele Scheerlinck säger att den ökade säkerheten inte nödvändigtvis är kopplad till terrorhot men att ett liknande beslut, som nu verkställdes rekordsnabbt, normalt tar flera veckor baserat på underrättelseuppgifter från polisen.

”Skulle orsakat panik”

I samband med tisdagens terrorattack stängdes de två kärnkraftsanläggningarna för in- och utgående trafik. Detta eftersom myndigheterna misstänkte att anställda skulle kunna ge terroristerna information från insidan, skriver Time Magazine.

En smutsig bomb skulle ha orsakat avsevärt större skador än vad som blev fallet under tisdagens terrordåd vid flygplatsen och tunnelbanan, menar experter.

– En smutsig bomb skulle räcka för att sätta en storstad i panik. De psykologiska, ekonomiska och politiska efterverkningarna skulle vara enorma, säger Yukiya Amanom, chef vid den internationella atomenergiorganet, till Sky News.

Följ ämnen i artikeln