Löfven: Sverige och Tyskland i gemensam ebolainsats

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2014-10-10

Sverige och Tyskland ska hjälpas åt i kampen mot ebola i Västafrika.

Statsminister Stefan Löfven (S) höll i går kväll ett privat samtal med tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Vi ska göra allt i vår makt, det här är väldigt allvarligt, säger han.

Det var i samband med den konferens som Socialdemokraterna håller på en anläggning i Stockholms skärgård som samtalet från Merkel kom.

Gratulerade och pratade ebola

Det inleddes med att Angela Merkel gratulerade Stefan Löfven till valsegern. De båda deltog i onsdags i en sysselsättningskonferens i Milano, men hann då aldrig samtala på tu man hand.

Huvudskälet till att hon ringde var dock att den tyska förbundskanslern ville sondera terrängen och höra hur Sverige ställer sig till att samordna insatser för att bekämpa ebolaepidemin.

Sverige är i dag ett av världens främsta givarländer i fråga om ekonomiskt stöd och i går, vid regeringssammanträdet, fattades beslut bland annat om att underlätta för att även kunna skicka personal till de drabbade områdena.

– Angela Merkel är väldigt engagerad och har pratat med flera regeringschefer och statschefer runt om i Europa om det här. Vi diskuterade vad vi kan göra tillsammans, hur länderna kan koordinera sig. Hon ville veta vad Tyskland och Sverige kan göra i samarbete där nere, säger Stefan Löfven.

"Ska göra allt i vår makt"

Enligt statsministern kom man under samtalet överens om att de båda regeringarna framöver ska hålla kontakt i frågan. Även andra länder kan komma att knytas till uppgörelsen.

– Våra ansvariga ministrar här i Sverige ska ha kontakten med motsvarigheten i Tyskland. Vi ska göra allt i vår makt för det här är väldigt allvarligt, säger Löfven.

Vilka ytterligare insatser det kan handla om är i nuläget oklart. Men Stefan Löfven upprepar det som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) sade i går, att regeringen följer utvecklingen noga och ser över vad mer som kan göras.

– Det är viktigt att göra allt vad vi kan. Sverige är redan en av de största givarna, jag tror vi är nummer sex i världen, och det ska vi vara. Det här är en tragedi, både för människor som är där nere men också för risken att det går från en epidemi till en pandemi.

"Konstruktiva förhandlingar"

Under den pågående konferensen har S-topparna från regering, riksdag och EU pratat ihop sig om tiden framåt.

– Det här är en träff vi har efter varje val, det är ett slags upptakt. Det är viktigt att vi koordinerar oss, säger Löfven.

Inom kort måste S/MP-regeringen vara klar med den budget som ska presenteras för riksdagen. Stefan Löfven beskriver den pågående processen, där man även förhandlar med Vänsterpartiet, som "konstruktiv".

– Det går bra, det är bra konstruktiva diskussioner. Både regeringen och Vänsterpartiet måste ge och ta, diskutera och vara konstruktiva. Det upplever jag att vi alla är, säger han.

S-topparna har sovit över på konferensanläggningen under natten mellan torsdag och fredag. Flera av dem valde att titta på fotbollsmatchen mellan Sverige och Ryssland i går kväll.

En av dem var Stefan Löfven.

– Jag hann se halva matchen. Jag hade gärna sett att det blev mer mål, men 1-1 mot Ryssland är helt okej. Dessutom gick ju alla andra matcher vår väg, så vi får vara nöjda, säger han.

En vecka som statsminister

Stefan Löfven har nu varit statsminister i en vecka.

Hur har första tiden varit?

– Det har gått fort, det är väldigt intressant och roligt. Det är med respekt man går in i ett sånt här uppdrag och bär ett sånt här uppdrag. Men det är kul och ger stora möjligheter att påverka, säger Löfven.

Är det som du hade föreställt dig?

– Den frågan fick jag också när jag blev IF Metalls ordförande och S-partiledare, men det går inte att föreställa sig hur det blir. Man kan försöka och man kan ana, men man vet inte förrän man faktiskt är där och det blir nog aldrig riktigt som man kan tro.

Damberg: "Väldigt roligt"

Många av S-ministrarna i den nya regeringen var också på plats för konferensen. Bland dessa Mikael Damberg, näringsminister och tidigare gruppledare i riksdagen.

Han passade på att ta en promenad före frukosten och starten för dagens arbete.

Även han ser positivt på första tiden i regeringen.

– Det är spännande, utmanande men också väldigt, väldigt roligt få sätta i gång med det här efter åtta år i opposition, säger Damberg.

Sin egen ministerpost beskriver han som "spännande".

– Det är en spännande portfölj med näringspolitiken och innovtionspolitiken, men också handelsfrämjandet. Det betyder mycket för Sveriges möjligheter att nå vårt jobbmål.

Följ ämnen i artikeln