Hon fick bluffmejl från bedragare – i Apples namn

Publicerad 2014-05-28

Emelie, 28, blev misstänksam när hon ombads fylla i sin säkerhetskod.

Det såg ut som ett vanligt mejl från Apple.

Men när Emelie Keding, 28, blev ombedd att fylla i säkerhetskoden till sitt kontonummer blev hon misstänksam.

Det visade sig att mejlet inte kom från Apple, utan från en bedragare.

– Det känns lite märkligt, säger hon.

Måndagen den 19 maj fick Emelie Keding, 28, från Stockholm ett mejl i sin mobil. I mejlet stod det att avsändaren var Apple och att den e-postadress som var kopplad till hennes Apple-konto hade blivit ändrad.

Hon uppmanades att följa en länk till en hemsida, där hon skulle logga in med sitt Apple-id.

– Det gjorde jag. Allt såg ut som vanligt, säger hon.

Polsk mejladress

Men när Emelie Keding hade loggat in dök alla hennes person- och adressuppgifter upp. Till och med hennes kontonummer fanns där. På hemsidan stod det att hon skulle fylla i säkerhetskoden till sitt kontonummer.

– Då började jag väl misstänka att jag skulle kolla lite extra noga. Det kändes lite konstigt att de ville ha säkerhetskoden till mitt kontonummer. På sätt och vis var det tur, för min bebis låg och sov på min mage, så jag kunde inte hämta mitt kontokort och kolla det där numret. Annars finns risken att jag kanske hade gjort det i farten. 

När Emelie Kedings sambo kom hem berättade hon för honom om mejlet. De kom fram till att det var något skumt med det. När de klickade på Apple-namnet i avsändarraden dök en polsk mejladress upp.

Nytt lösenord

– Då ringde vi till Apple och fick veta att det antagligen var något slags bedrägeri, säger hon.

Genom Apple fick Emelie Keding ett nytt lösenord. Det som hon tycker är mest förvånande med händelsen är att bedragaren hade hennes personuppgifter och numret som står på hennes kontokort.

– Det känns lite märkligt. Det gäller att vara på sin vakt och att man har koll på var mejlen kommer ifrån. För det såg väldigt trovärdigt ut, säger hon.

Enligt Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter är dessa bluffmejl väldigt vanliga.

– Det kallas för nätfiske. Man fiskar efter uppgifter, i det här fallet kortuppgifter, inloggningar och sedan kan man komma åt pengar, säger han.

Han förklarar att bedragare gärna utnyttjar starka varumärken för att det ger trovärdighet. Han avråder alla från att följa länkar i mejl.

”Identifiera situationen”

– Det vill jag förbjuda. Är det inte så att man absolut litar på den som har skickat länken så ska man inte gå in på den.

För att skydda sig mot bedragare på nätet rekommenderar Anders Olofsson att man tänker till och identifierar situationen.

– Apple eller Skattemyndigheten eller något annat som man tänker att man ska kunna lita på – kommer det verkligen från dem? Det är det man måste vara kritiskt tänkande kring. Är man det så är det ingen större fara.