SAS-anställda flyttas till annat bolag – flera flyg inställda

Publicerad 2015-02-27

Minst 40 SAS-flyg har ställts in under fredagen efter att delar av personalen gått iväg på ett fackmöte.

Detta eftersom 147 anställda meddelats att de ska flyttas över till dotterbolaget Cimber.

– Vi är många som har reagerat på att ha blivit behandlade på det här sättet, säger en flygvärdinna som har varit SAS-anställd i tio år.

Hundratals passagerare drabbades av inställda flyg sedan flygbolaget SAS kabinpersonal i Köpenhamn lagt ner arbetet. På fredagkvällen hade mer än 40 flygningar från Köpenhamn ställts in, säger presschef Trine Kromann-Mikkelsen till Aftonbladet.

Orsaken till arbetsnedläggelsen var att de anställda gått i väg på ett fackligt möte. Frågan handlar om arbetsvillkoren i spåren av att SAS tog över flygbolagets Cimbers flygningar, något som facket anser försämrar villkoren för de anställda.

”Verkar godtyckligt”

En svensk flygvärdinna som Aftonbladet varit i kontakt med säger att de anställda även har reagerat på vilka 147 som SAS har valt att flytta på.

– Man verkar godtyckligt ha plockat folk, säger hon.

– Jag har tio års erfarenhet som flygande i SAS-uniform. Vi år många som har reagerat på att ha blivit behandlade på det här sättet.

Återgår i eftermiddag

Enligt SAS var det bland annat avgångar från Köpenhamn till London, Frankfurt, Stavanger och Århus som ställdes in under fredagen.

SAS säger att anställda som gått på mötet i stället för att jobba kan komma att drabbas av löneavdrag.

Povl Arne Petersen, informationschef vid fackförbundet CAU, säger till Danmarks Radio att det är oklart när arbetet kommer att återupptas.

Följ ämnen i artikeln