Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

Publicerad 2017-12-11

Två brandbomber har kastats mot ett judiskt kapell i Malmö.

Polisen har gjort vissa beslag på platsen.

– Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand med ett möjligt hatbrottsmotiv, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

I dag hittades två brandbomber vid ett kapell på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö.

– Det handlar om någon form av brännbar vätska, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

Det har brunnit på platsen, enligt polisen. Men branden har sannolikt självslocknat, berättar Nils Norling.

”Gjort vissa beslag”

Polisen vill inte närmare gå in på detaljer om det upphittade materialet och ärendet.

Händelsen utreds som ett misstänkt hatbrott. Det är oklart när attentatet inträffade men polisen fick larmet under måndagsförmiddagen.

– Vi har varit där på plats och gjort vissa beslag. Vi misstänker att det här har inträffat mellan sen eftermiddag i fredags fram tills i morse, säger Nils Norling.

Vid en demonstration på Möllevångstorget i Malmö i fredags ropades ut hot om våld mot judar med ord som "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna".

Vill ha hjälp av allmänheten

Synagogan i Göteborg attackerades sent på lördagskvällen i helgen med brinnande föremål.

Polisen i Malmö är mycket angelägen att komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser i anslutning till judiska begravningsplatsen i Malmö.

– Om någon har sett personer eller något fordon som uppehållit sig där, eller gjort andra iakttagelser under helgen, är vi mycket angelägna att komma i kontakt med de personerna, säger Nils Norling.

Har du sett något misstänkt i anslutning till den judiska begravningsplatsen i Malmö? Kontakta polisen i Malmö på 114 14.

Följ ämnen i artikeln