Terrormisstänkt häktas

Publicerad 2015-06-04

Misstänks ha rekryterat till terrororganisationer

Här lämnar Säpo lägenheten efter att man gripit den 45-åriga mannen.

Den 45-årige mannen greps i Örebro i måndags, misstänkt för att ha rekryterat till terrororganisationer.

Tingsrätten har i dag beslutat att häkta honom.

Efter en lång häktningsförhandling meddelade tingsrätten i eftermiddag sitt beslut, rapporterar Nerikes Allehanda. Mannen är misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

Enligt tidningen ville mannen att förhandlingen skulle ske utan stängda dörrar. 45-åringen förklarade att han inte hade något att dölja. Men rätten valde ändå att hålla allmänheten utanför förhandlingarnna.

Höjd misstankegrad

45-åringen misstänks ha rekryterat personer till terrororganisationer. Händelserna han misstänks för inträffade mellan september förra året och maj i år.

Han greps i sin bostad i Örebro i måndags. Hans familj har kritiserat polisens agerande under gripandet.

Enligt säkerhetspolisen pågår både radikalisering och rekrytering i Örebro. Polisen skrev så här i ett pressmeddelande efter mannens gripande:

"Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt.”

Till en början var 45-åringen skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Under torsdagen meddelade åklagaren Ronnie Jacobsson att misstankegraden höjts. Mannen är nu på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Två gripanden

I måndags greps i Stockholmsområdet också en annan man misstänkt för samma brott. De två gripanden väckte stor uppmärksamhet i media.

Mannen i Stockholmsområdet släpptes under torsdagen. Misstankarna mot honom kvarstår dock. Han misstänks ha hjälpt en terrororganisation med utbildning kring sprängmedel.

De två utredningarna hänger inte ihop.

Följ ämnen i artikeln