Två gripna av Säpo

Publicerad 2015-06-01

ÖREBRO/STOCKHOLM. Säkerhetspolisen har gripit en man misstänkt för att ha rekryterat till terrororganisationen IS.

Mannen i 45-årsåldern har gripits i Örebro.

– Jag är säker på att min man inte gjort något sådant, säger hans fru till Aftonbladet.

Ytterligare en person greps i Stockholmsområdet – misstänkt "för utbildning avseende terrorism".

Under måndagen har Säkerhetspolisen genomfört en insats i Örebro där en man i 45-årsåldern gripits.

Han är misstänkt för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorbrott, enligt åklagaren Ronnie Jacobsson.

Ska förhöras

– Han är misstänkt för att ha rekryterat personer till terrororganisationer i konfliktområden, säger Ronnie Jacobsson, åklagare Riksenheten för säkerhetsmål, till Aftonbladet.

Mannen ska förhöras senare under måndagen, enligt åklagaren.

– Därför kan jag inte säga så mycket ännu. Han är skäligen misstänkt, säger Ronnie Jacobsson.

”Säkerhetspolisen har en tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro. Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

”Min far skulle aldrig begå ett brott”

I hemmet fanns mannens fru och barn när insatsen genomfördes, men familjen fick aldrig något svar på varför pappan gripits.

– Jag försökte fråga, men jag fick inte veta något, säger mannens fru till Aftonbladet.

Hon var skakad efter att de fyra poliserna från Säpo sökt igenom lägenheten.

– Jag mår inte så bra nu och vi har småbarn hemma. Poliserna sökte igenom här med handskar och mina barn undrade vad de gjorde. Jag är orolig för vad som händer nu, säger mamman.

– Vi är chockade och känner oss djupt förolämpade.

Mannens dotter beskriver gripandet så här i ett inlägg på Facebook:

Sa inte att de är från Säpo

"I en hel timme kontrollerar dom hela huset, fotar och tar med sig massa saker. Jag, familjen och alla som känner min far vet att han inte skulle begå ett brott".

Hon är också kritiskt till hur gripandet gick till:

"Dom tar varken hänsyn till att min mamma har slöja på sig eller att det finns barn som sover i hemmet. Dom vägrar säga vad de har för bevis eller vad det är för brott. Inte heller säger dom att dom är från säkerhetspolisen utan dom gör som de själva vill och struntar helt och hållet oss andra familjemedlemmar."

Mannens advokat, Andreas Hahn, säger så här till Aftonbladet:

– Just nu har jag inga som helst kommentarer kring det här ärendet. Det är för att jag i nuläget inte har någon befogenhet att yttra mig till media. Det kanske blir ändring på det längre fram.

Säpo tillbakavisar anklagelserna från mannes familj.

– Vid tillslaget identifierade vi oss som poliser från Säkerhetspolisen. Vi identifierar oss alltid som poliser när vi gör ett tillslag, gripande eller ett anhållande, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

En till anhållen

I sitt pressmeddelande poängterar Säpo att religiösa församlingar inte pekats ut, utan att det är enskilda individers brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringar.

Senare under måndagen uppdaterade Säpo informationen om att ytterligare en person har anhållits misstänkt "för utbildning avseende terrorism".

Men gripanden har inte med varandra att göra.