Uppgifter: Så vill regeringen skärpa kraven

Publicerad 2015-11-24

Vill skärpa kraven på flyktingar

Regeringen tittar just nu på åtgärder för att minska flyktingströmmen till Sverige.

Ett alternativ som övervägs är att införa id-kontroller på bussar och tåg till landet, erfar DN.

Tidningen skriver att man även funderar på att skärpa kraven på försörjning för anhöriginvandrare.

För en månad sedan kom regeringen och allianspartierna överens om en uppgörelse om flyktingpolitiken.

Uppgörelsen, som bland annat innebär införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, syftar bland annat till att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige.

För att ytterligare minska trycket beslutade regeringen för två veckor sedan att införa tillfälliga gränskontroller. Reglerna gäller till åtminstone 11 december och innebär bland annat att det krävs id-handlingar för färjelinjerna från Tyskland och Danmark till Sverige.

”Det är ohållbart”

Men så gott som hela det politiska Sverige är överens om att åtgärderna inte räcker.

I helgen kunde Aftonbladet avslöja att regeringen – med anledning av terrorhotet och flyktingsituationen – diskuterar möjligheten att försätta Sverige i ett slags kristillstånd.

– 10 000 asylsökande i veckan är ohållbart. Vi måste genomföra rejäla åtgärder som får snabb effekt om inte medborgarna ska tappa tron på samhället, säger en socialdemokrat.

Även allianspartierna vill att mer görs.

– Vi har en fortsatt akut och ohållbar situation och den förvärras även under de senaste dagarna, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra till Aftonbladet i går.

Arbetsmarknadsminster Ylva Johansson uppger att samtal mellan regeringen och allianspartierna om ett nytt åtgärdspaktet kommer att inledas ”i närtid”.

Åtgärderna som övervägs

Enligt Dagens Nyheter, som hänvisar till källor inom regeringen, överväger man flera åtgärder för att minska flyktingströmmen:

ID-kontroller på tåg och bussar till Sverige.

Tidigarelägga införandet av temporära uppehållstillstånd.

Skärpa försörjningskraven för anhöriginvandrare.

Enligt tidningen har regeringen även tittat på Moderaternas förslag om att stänga gränserna för asylsökande som kommer via andra EU-länder. Det har dock avvisats med argumentet att Sveriges politik då skulle bli för lik Ungerns.