Lysekil

Preem stoppar utbyggnad i Lysekil

Av: 

Ebba Thornéus

TT

Anna Sjögren

NYHETER

Oljekoncernen Preem har beslutat att dra tillbaka sin omdebatterade ansökan om att få bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil.

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande på måndagen.

”En enorm seger” twittrar klimataktivisten Greta Thunberg.

Beslutet fattades av styrelsen under gårdagen, och beror enligt företaget själva helt på kommersiella grunder och har inget med politik att göra.

“COVID-19-krisen och dess effekter på världsekonomin har bidragit till att projektet inte längre är kommersiellt hållbart” förklarar företaget efter att beskedet att dra tillbaka den omdebatterade miljötillståndsansökan för Preemraff Lysekil och att avveckla ROCC-projektet blivit officiellt.

– Det är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, skriver Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem, i ett pressmeddelande.

På Greenpeace, som drivit en kampanj mot Preemraff och blockerat raffinaderiet i Lysekil med fartyget Rainbow warrior, är stämningen hög efter beskedet. 

– Vi firar nu såklart. Det här visar jättetydligt att det går att påverka stora och viktiga beslut när många människor kommer samman och visar vad vi vill. Det här är en seger både för demokratin och för framtiden, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace.

Hon menar att beslutet ger Sverige en chans att leva upp till Parisavtalet.

– Ska vi ha en chans att leva upp till Parisavtalet och ha en framtid var det helt omöjligt att fortsätta med de här planerna. Det fanns inget annat alternativ, säger hon.

Preemraff i Lysekil.

Satsar på förnybart

Bland annat nämner bolagsledningen den minskade efterfrågan på drivmedel i pandemins och den ekonomiska krisens spår.

Oljebolaget Preem ska nu i stället satsa på förnybar produktion.

”Preems högsta prioritet är nu att påskynda omställningen genom att påbörja förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil. En ny ansökan kommer därför att lämnas in under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet", skriver bolaget.

Bygget har blivit en mycket het fråga och ytterst kunnat skapa en regeringskris eftersom Miljöpartiet varit starkt emot.

Emma Norén (MP), första vice ordförande i Lysekils kommun, säger till TT att beslutet är mycket glädjande.

Thunberg: Enorm seger

– Det tyder på att Preem tagit till sig den anstormning av kritik de fått och att de kommer tillbaka med ansökan som ligger mer rätt i tiden. Jag hoppas det beror på att de ser att deras ansökan inte är förenligt med klimatlöften och Parisavtalet.

Även klimataktivisten Greta skriver på Twitter att beskedet en ”enorm seger för klimatrörelsen” och menar att utbyggnaden aldrig hade kunnat vara i linje med Parisavtalet.

PODD Har vi nått peak oil?

Aftonbladet Daily intervjuar Henrik Wachtmeister.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lysekil

LÄS VIDARE

”Obegripligt att Sverige inte stoppat det här”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lysekil

Preem

Greta Thunberg

Parisavtalet