SD-toppen anklagas för maktfullkomlighet: ”Vill ha absolut kontroll”

Publicerad 2023-12-13

En till synes obetydlig stadgefråga har lett till en inre strid i Sverigedemokraterna.

Partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson anklagas för att konfrontera personer som röstat ”fel” – motivet sägs vara att säkra makt inför nästa val.

– Alla är inte överens och frågor som rör personval kan väcka en del känslor, svarar han.

Sverigedemokraterna röstade på landsdagarna om hur många ledamöter som ska sitta i partiets valberedning. Vissa ville att antalet skulle utökas, från 11 till 13. Syftet skulle vara att få fler att vara med och besluta om vilka som ska sitta i partitoppen.

Partistyrelsen med partisekreterare Mattias Bäckström Johansson i spetsen ville behålla nuvarande antalet – vilket också blev utfallet.

Två veckor senare har en intern strid blossat upp om frågan.

– Bäckström Johansson vill ha absolut kontroll över partiet. Den valberedning som nu är vald kommer att lägga fram förslaget till den partistyrelse som kommer verka i nästa val, säger en SD-källa med insyn.

”Många känner rädsla”

Den nuvarande valberedningen kan även komma att föreslå riksdagslistan – alltså toppnamnen som partiet vill ska representera SD i riksdagen – inför nästa val.

Partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson med Jimmie Åkesson i bakgrunden.

Att valberedningen skulle utökas med två personer kan låta obetydligt – men enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är det tillräckligt för att Bäckström Johanssons påstådda kontroll skulle upphöra.

– Han har en majoritet i den här valberedningen. Den skulle tunnas ut vid en utökning eftersom man ville ha in två som inte han kontrollerar, säger SD-källan.

Efter omröstningen ska Bäckström Johansson enligt Aftonbladets källor ”konfronterat” personer som röstat på att utöka antalet ledamöter till 13.

– De som blir kontaktade får beskedet att de inte är att lita på. Detta upplevs som hotfullt och många känner rädsla för hur det kommer påverka deras framtid i partiet, säger en SD-källa.

Ligger i sakens natur

Bäckström Johansson ska även ha sagt att han vill hålla enskilda möten med alla som ”röstat fel”.

Aftonbladet har varit i kontakt med personer som enligt källorna ska ha blivit kontaktade, men ingen av dem vill bekräfta uppgiften.

En SD-politiker som var för att utöka antalet till 13 är Niclas Nilsson, gruppledare i Skåne.

– Landet är stort, ska man täcka in hela landet borde fler ledamöter vara bättre, säger han.

Mattias Bäckström Johansson.

Nilsson säger sig inte känna igen uppgifterna om Bäckström Johanssons ”konfrontation”, men han medger att frågan om valberedningen har betydelse för maktbalansen i SD.

– Riks valberedning är viktig, är man ute efter att kontrollera den är det intressant vilka som sitter där. Det är ingen raketforskning. Det kan naturligtvis förekomma att det finns de som vill ha kontroll över vilka som sitter där. Det finns ingen som öppet sagt något, men det ligger väl i sakens natur, säger han.

Finns en irritation

Enligt Aftonbladet källor finns det också en besvikelse i vissa distrikt över att ombuden röstade på ett annat sätt än vad man inför landsdagarna hade kommit överens om. Detta medger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

– Det är en diskussion som finns. Det är besynnerligt om man är helt överens på ett möte, sedan när man samlas inför beslutet har bytt fot. Det har kanske blivit en diskussion. 

Han svarar varken ja eller nej på frågan om han kontaktat personer som ”röstat fel”.

– Jag har pratat med många om vad som sker på våra landsdagar, säger han.

Om just den här frågan?

– Det är ju en fråga som lyfts upp av flera distriktsordföranden, där det finns en irritation. Alla är inte överens och frågor som rör personval kan väcka en del känslor.

Har du agerat?

– Nej det finns inget i sak att agera på. Det är distriktsordförandegruppen som äger frågan.

Enligt Aftonbladets källor tänker Bäckström Johansson ta upp röstningsfrågan när partistyrelsen har möte i början veckan.

– En uppföljning av landsdagar tror jag de flesta partier har, svarar han.