Så kan dörrpluggen ha lossnat från flight 1282

Publicerad 2024-01-09

Gåtan om hur dörrpluggen kunde falla från flight 1282 närmar sig ett svar.

Den har nu hittats i en trädgård och avslöjat nya spår till utredningen.

– Vi vet inte om det fanns några bultar i den, säger Jennifer Homedy på NTSB.

Förra veckan tvingades ett av Alaska Airlines flygplan nödlanda efter att en dörrplugg lossnat och fallit. Olyckan inträffade på 5 000 meters höjd strax efter att planet lyft från flygplatsen i Portland. Kabintrycket föll och föremål och delar av säten sögs ut i luften. Planet kunde landa utan att någon kom till skada.

Sedan dess har flygplansmodellen, en Boeing 737 Max 9, stoppats av både de amerikanska och europeiska luftfartsmyndigheterna. Det är den amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen som i huvudsak utreder olyckan och hur den kunde gå till.

Fanns inga bultar på dörrpluggen

Under måndagen hittades dörrpluggen på marken i Portland. Den kommer vara en avgörande pusselbit för att ge svar på hur den kunde lossna mitt under flygresans gång. Tekniker har nu börjat undersöka den och det finns frågetecken kring flera komponenter, rapporterar CNN.

– Vi vet inte om det fanns några bultar i den, eller om de bara saknas och försvann när dörrpluggen lossnade, sa Jennifer Homendy, ordförande på amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen på presskonferensen.

Bild inifrån planet där dörrpluggen sugits ut.

Samtidigt pågår inspektioner av alla plan av modellen Boeing 737 Max–9.

Under måndagen meddelade amerikanska United Airlines att man börjat besikta sina plan och hittat avvikelser. Teknikerna har då upptäckt att flera av bultarna som sitter vid dörrpluggen var lösa. 

”Sedan vi började inspektionerna i lördags har vi hittat fall som verkar relatera till installationsproblem i dörrpluggen, till exempel bultar som behövde dras åt ännu mer”, uppger bolaget i ett uttalande enligt CNN.

Den del som slets loss var en så kallad dörrplugg, vilket inte är samma sak som en dörr.

– Jag vill förtydliga den korrekte benämningen som är plugg. Det är ingen dörr eftersom den inte går att använda och öppna. Man kan kalla det en dörrplugg, en plugg – men det är ingen dörr, har Jennifer Homendy tidigare sagt.

I Boeing-plan av modellen 737 Max 9 byggs planet delvis annorlunda beroende på hur många passagerare beställaren vill få plats med på planet, skriver Los Angeles Times.

Den krisande situationen för Boeing har gjort att bolaget rasat på New York-börsen. Under måndagen föll den åtta procent, vilket är störst nedgång sedan hösten 2022.

Bob hittade dörrpluggen: ”Herregud”

Myndigheterna började genast leta efter den försvunna dörrpluggen efter olyckan och ringade in ett aområdet där man trodde att den hade landat. Boende i förorten Cedar Hills i Portland uppmanades hjälpa till i jakten, rapporterar Reuters.

Bob Sauer hittade dörrpluggen i sin trädgård.

Det fick läraren Bob Sauer att plocka fram ficklampan och ge sig ut i den mörka trädgården.

Och där låg den på gräsmattan.

– Det var något vitt som skymtade under träden på baksidan, något som inte brukar vara där, säger han till Reuters.

Bob insåg snabbt var det var han hittat.

– Mitt hjärta började slå ganska snabbt för jag tänkte ”Herregud, folk har letat efter det här hela helgen och det visar sig att den finns i min trädgård, säger han.

Bob ringde då till den amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen. Dörrpluggen har skickats till myndighetens laboratorium i Washington.

Följ ämnen i artikeln