Hemlig razzia hos Stockholmsbörsen

Publicerad 2023-09-14

Ekobrottsmyndigheten har genomfört en razzia i Nasdaq-börsens lokaler i Stockholm, det rapporterar Expressen.

Tre misstänkta personer greps i tisdags under en morgonrazzia.

–  Misstankarna för samtliga är grovt insiderbrott, skriver kammaråklagare Pontus Hamilton till Aftonbladet.

Utredningen ska inte vara primärt fokuserad mot Stockholmsbörsen men enligt kammaråklagare Pontus Hamilton är samtliga misstänkta för grovt insiderbrott.

Utredningen har pågått i över ett år enligt åklagaren och flera olika typer av material togs i beslag vid husrannsakan mot Stockholmsbörsen.

”Vid husrannsakan har framför allt material efterfrågats ur system för leverans till Ekobrottsmyndigheten”, skriver Pontus Hamilton till Aftonbladet.

Tre anhållna – en släppt

I samband med razzian greps tre personer. Enligt ammaråklagare Pontus Hamilton var de redan anhållna i sin frånvaro när de greps.

Om de anhållna personerna är anställda på Nasdaq-börsen är i nuläget oklart och Pontus Hamilton vill inte kommentera några uppgifter om vilka personerna är.

Enligt Expressen greps de tre personerna i samband med morgonrazzian i sina hem på tisdagsmorgonen. Åklagre Hamilton bekräftat att personerna inte anhölls på Stockholmsbörsen.

De mittstänkta brotten ska ha pågått mellan oktober 2021 och maj 2022. Kopplat till utredningen frihetsberövades och anhölls ytterligare en person.

”En fjärde person anhölls något senare och släpptes efter förhör. Misstankarna för samtliga är grovt insiderbrott.”, skriver Pontus Hamilton.

Börsen har även bekräftat husrannsakan och säger att de samarbetar med polisen.

– Polisen har varit i kontakt med oss gällande en bredare utredning de genomför. Vi samarbetar med dem och har inga ytterligare kommentarer då utredningen är pågående, säger Erik Gruvfors, pressansvarig hos Nasdaq i Stockholm till Expressen.

Följ ämnen i artikeln