Svensk miljardsatsning på stridsvagnar

TT

Publicerad 2023-10-11

Försvarets materielverk har på uppdrag av Försvarsmakten avtalat om att uppgradera 44 exemplar av stridsvagn 122. Arkivbild.

Försvarets materielverk har skrivit ett kontrakt värt cirka 3,5 miljarder kronor för att rusta upp det svenska stridsvagnsbeståndet. Satsningen innebär att 44 av Försvarsmaktens vagnar renoveras och moderniseras.

Avtalet är tecknat med tyska KMW, som tillverkar stridsvagnen Leopard 2, i Sverige benämnd stridsvagn 122.

Försvarets materielverk (FMV) uppger i ett pressmeddelande att det är den mest omfattande uppgraderingen av stridsvagn 122 sedan vagnarna köptes i början av 2000-talet.

”Stridsvagnar kommer att vara ryggraden i arméns brigader för lång tid framöver, det är en slutsats vi kan dra av det pågående kriget i Ukraina. Beställningen vi nu lägger på KMW innebär en avsevärd modernisering av vår stridsvagnspark och förlänger vagnarnas livslängd åtminstone in på 2030-talet”, säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde armémateriel, i pressmeddelandet.

Renoveringen innebär bland annat att alla elektroniska komponenter byts ut, ny kanon med ny kaliber, nya mörkersikten för skytt och vagnchef samt mörkerkörningskamera till föraren och nya band.

Leverans till Försvarsmakten sker med start 2026. Moderniseringen innebär också ett nytt namn – stridsvagn 123A.

Följ ämnen i artikeln