Nationalmuseum kan stänga för gott: ”Situationen är akut”

Uppdaterad 2023-09-01 | Publicerad 2023-08-31

I över 150 år har Nationalmuseum välkomnat besökare att se Sveriges konstskatter.

Men nu har hyran chockhöjts – och museichefen Per Hedström letar med ljus och lykta efter en lösning.

– Jag ser det andra, mer dramatiska alternativet som bättre. Att göra oss av med byggnaden.

Per Hedström är en pressad man. Museet han arbetat i de senaste 25 åren och som han sedan i somras är tillförordnad överintendent för blöder pengar. Nyckeln kan vridas om för gott om inte staten rycker in.

– Nu har situationen blivit akut. Vi har fått eskalerande kostnader för byggnaden efter renoveringen.

Den kritiskt lagde kanske rynkar pannan. Att statliga institutioner gör utspel och ber om mer pengar är knappast ovanligt. Att måla fan på väggen tillhör spelets regler och vem är bättre lämpad för den uppgiften än en konsthistoriker specialiserad på målerier från 1800-talet som Per Hedström?

– Det är inte något vi målar upp bara för att skrämmas, utan det kan vem som helst räkna ut som ser på våra siffror. Underskottet kommer öka och öka och om tre år blir det helt omöjligt för oss att hantera det.

”Dumt och ogenomtänkt”

Orsaken bakom Nationalmuseums problem känns nog igen av många. De stigande räntorna gör att hyrorna skenar. Dyra renoveringar som det lånats till under de goda tiderna ska betalas och hyresgästerna får stå för notan.

Men om det för vanligt folk handlar om nya badrum och kök är det för Nationalmuseums del miljardrenoveringen – med målet att skapa ett modernt museum rustat för framtiden – som hyresvärden Statens Fastighetsverk vill ha betalt för.

– Enkelt kan man beskriva det som att renoveringen fått konsekvensen att man fått en väldigt fin byggnad som man inte har råd att bedriva verksamhet i. Det kan ju låta lite dumt och ogenomtänkt, men det är faktiskt där vi står.

Nu behövs ytterligare 40 miljoner utöver de 239 man redan får i statsanslag varje år. Annars kommer hyran inte kunna betalas.

– Underskottet som vi ser framför oss är så stort att det är helt orealistiskt att tro att vi själva skulle kunna lösa det genom besparingar.

Till Jämtland

Per Hedström vandrar runt bland målningarna i det topprenoverade museet. Innanför de snart 160 år gamla väggarna ryms en av världens finaste konstsamlingar. Sjuhundratusen föremål som – i alla fall i vissa avseenden – kan mäta sig med giganter som Louvren och British Museum.

Kommer inte pengarna in finns två alternativ. Det ena är en långsam svält. Dra ned på personal, säga upp lagerlokaler och hålla stängt fler dagar – utöver tisdagar som man redan gett upp för att spara.

– Det blir en större besparing, men då har vi ingen vettig verksamhet kvar. Då ser jag det andra, mer dramatiska alternativet som bättre. Att göra oss av med byggnaden.

Snabb död. Säg upp kontraktet, packa ihop, vrid om nyckeln och hitta ett billigare alternativ. Som Jämtland och Östersund till exempel.

– Vi har en filial i Jamtli, friluftsmuséet i Östersund, där finns en relativt nybyggd utställningslokal. Det blir det omedelbara svaret, men sen är det klart att ingen tänker sig ett Nationalmuseum som bara finns i den skalan. På sikt handlar det om att hitta billigare lokaler, det kan vara att omvandla en gammal industri till exempel.

Upprörda besökare

I den luftiga skulpturgården står Rada Brask. Bakom henne tornar en skulptur av Oden. Flera meter hög och huggen i italiensk marmor. Beställd av Karl XIV Johan när han som ny kung direktimporterad från Frankrike ville förstärka sin nordiska image. Att museet hotas av stängning förvånar – och upprör – henne.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Och jag är jätteledsen. Det är säkert inte bara jag.

Nu hoppas Per Hedström att det inte ska behöva gå så långt. Han har en bra och tät dialog med kulturdepartementet, säger han.

– De förstår den här situationen och vet vilka problem vi har och vill lösa det. Men sen om det går, det är frågan.

Han säger farväl i museets entré. Utanför tar solen igen en förlorad sommar. Köerna med turister ringlar långa till de vita skärgårdsbåtarna. Över deras huvuden hänger en reklamskylt i en lyktstolpe.

Rembrandt

Renoir

Gauguin

Larsson

Zorn

Roslin

Möt Mästarna.

Aftonbladet har sökt kulturminister Parisa Liljestrand. Hennes pressekreterare meddelar att frågor kan ställas i morgon på en presskonferens.

Följ ämnen i artikeln