Premiärministern skiljer sig – efter 18 år

Bilden av Trudeau som familjefar krackelerar inför valet 2025

Publicerad 2023-08-03

Premiärministerparet visade sin kärlek öppet inför kamerorna.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau, 51, ligger i skilsmässa.

Han och hustrun Sophie, 48, går skilda vägar efter 18 år.

Få premiärministrar kallas familjemän och få premiärministrar har setts visa sin kärlek så öppet offentligt med mängder av kyssar och kramar som fångats på bild.

I mars delade Sophie Grégoire Trudeau en bild på sig själv och maken hand i hand på Internationella kvinnodagen. Hon uppmanade alla andra att också dela bilder på sig själva med deras ”manlige allierade”, skriver People.

Månaden innan, på alla hjärtans dag, delade hon en kärleksfull bild på paret från en skidbacke och skrev:

”Älskar dig, älskling! Särskilt våra skrattrynkor när vi åldras.”

Men nu är kärlekssagan över.

Berättade själva

Beskedet om premiärministerparets skilsmässa kom från makarna själva på sociala medier i onsdags. Trudeau skriver:

”Sophie och jag vill meddela att efter många meningsfulla och svåra samtal har vi tagit beslutet att separera.”

Paret gifte sig i maj 2005 i Sainte-Madeleine D’Outremont-kyrkan i Montreal och har tre barn tillsammans: Xavier, 15, Ella-Grace, 14 och Hadrien, 9.

”Som alltid kommer vi att fortsätta ha tajta familjeband med djup kärlek och respekt för varandra och för allt vi har byggt upp och kommer att fortsätta bygga. För våra barns välbefinnande ber vi att ni respekterar våra och deras privatliv.”

Enligt ett uttalande från premiärministerns kansli har Trudeau och hans hustru skrivit under skilsmässopapperen.

– De har arbetat för att se till att alla legala och etiska steg när det handlar om deras beslut att separera har tagits och kommer att fortsätta så i fortsättningen, står det i uttalandet från kansliet.

– De kommer att fortsätta att ha starka familjeband och Sophie och premiärministern är fokuserade på att låta sina barn växa upp i en trygg, kärleksfull och gemensam miljö.

Justin Trudeau och hustrun Sophie hand i hand 2019.

Kan påverka valet

Enligt en källa med insyn i de praktiska detaljerna kring skilsmässan har Sophie Grégoire Trudeau flyttat till ett eget boende i Ottawa. Premiärminister Trudeau bor fortsatt kvar i premiärministerbostaden Rideau cottage, där barnen förväntas bo större delen av tiden. Paret Trudeau kommer att dela på föräldraansvaret. enligt samma källa.

I kanadensisk press menar man nu att bilden av Justin Trudeau som familjeman äventyras inför valet 2025, skriver Daily Mail. Trudeau har varit premiärminister i tre raka omgångar sedan 2015.

Farhågor finns också att rykten om orsaken till skilsmässan kommer att spridas lika snabbt som skogsbränderna landet brottats med under sommaren.

2014 spreds rykten om otrohet efter att Justin Trudeau skrivit i sin självbiografi ”Common ground” att hans och Sophies äktenskap inte är perfekt:

– Vi har haft svåra upp- och nedgångar, men Sophie fortsätter vara min bästa vän, min partner, min kärlek. Vi är ärliga mot varandra, även när det gör ont.