Farlig djurparasit hittad i Borlänge

TT

Publicerad 2023-04-01

Rävens dvärgbandmask har hittats i Borlänge. Arkivbild.

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är ”minimal” enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

”Det är inte förvånande att stöta på enstaka fall när man börjar leta. Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka kommun”, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.

Men boende i Borlänge behöver inte vidta några åtgärder då risken att bli sjuk enligt SVA bedöms vara så liten. Jakthundar kan behöva avmaskas oftare eftersom de också kan smittas, dock utan att få några symptom.

SVA välkomnar fler prover från bland annat rävspillning och döda rävar för att kunna undersöka utbredningen av parasiten.

Övervakningen av rävens dvärgbandmask görs i samarbete med Jägareförbundet och finansieras av Jordbruksverket. Målet är att få in 3 000 prover under de tre år som övervakningen pågår.