Rysslands invasion av Ukraina

Ministerns brutala sågning av Putins krigsmakt: ”Tejpade gps:er”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

I ett tal på Londons armémuseum levererade Storbritanniens försvarsminister en brutal sågning av Rysslands militära förmåga.

Han sa att markstyrkorna använder papperskartor från Sovjet-tiden och uppgav att fasttejpade gps-mottagare hittats i nedskjutna ryska stridsplan.

Medan Putin firade segerdagen i Moskva i måndags höll den brittiske försvarsministern Ben Wallace ett långt tal på armémuseum i London.

Han dömde ut invasionen i Ukraina som oprovocerad och olaglig och passade sedan på att såga den ryska krigsmakten på de flesta tänkbara sätt.

PLUS: Ex-soldaten sågar ryska militären: ”De kan inte strida”

Planeringen, förberedelserna på slagfältet, utrustningen, understödet, sjukvården, moralen – Ben Wallace dömde ut allt som misslyckat och eftersatt.

– Beteendet hos den ryska generalstaben har visat att deras egen självbevarelsedrift går före allt. Krigsbrott, civila måltavlor och dödstalen i deras egna bataljonsstridsgrupper kommer i andra hand, sa ministern.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

– Sanningen är att Rysslands generalstab misslyckas och de vet om det.

”Billiga däck exploderar”

Särskilt brutal för Ben Wallace i sina påståenden om militärens utrustning:

– Ryska fordon har inte underhållits tillräckligt och många logistikfordon har ställs av. Det har lett till att billiga däck exploderar och att hjulen går sönder. Allt på grund av dåligt underhåll eller att pengarna lagts på annat.

Han sa också att flygbilder från Ukraina visar att de ryska stridsvagnarna saknar flygunderstöd och vapensystem som kan skjuta ner drönare.

– Nästan inga av deras fordon kan orientera sig i situationen och saknar digital stridsledning. I fordonen hittas ofta papperskartor över Ukraina från 1980-talet.

I slutet av februari publicerades satellitbilder på en enorm rysk militärkonvoj norr om Kiev som stod helt still. Amerikanska säkerhetsexperter uppgav då att ryssarna sannolikt saknade drivmedel och andra förnödenheter.
Bild som uppges visa ett ryskt nedskjutet Su-34-plan i Ukraina i slutet på mars.

Han uppgav dessutom att ryska stridspiloter tagit med sig vanliga portabla gps:er in i cockpit eftersom den inbyggda navigationsutrustningen är för dålig.

– Gps-mottagare har hittats fasttejpade på instrumentbrädorna i nedskjutna ryska SU-34s-flygplan så att piloterna skulle veta var de befann sig.

PLUS: Ex-soldaten sågar ryska militären: ”De kan inte strida”

Uppgifter om civila gps:er i ryska militärplan förekom redan under Syrienkriget. Konsekvenserna för stridspiloterna är stora, enligt Stefam Ring, militärstrategisk experten med bakgrund i flygvapnet.

– I moderna flygplan med inbyggda navigeringssystem är gps:en kopplad till vapensystemen. Annars tappar man all precision. Dessutom tappar man navigeringsförmåga, säger han till SvD.

”Brist på precisionsvapen”

Den urskillningslösa artilleribeskjutningen av Mariupol och andra ukrainska städer beror enligt Ben Wallace till stor del på att Ryssland gick in i kriget med ett begränsat lager av målsökande missiler.

Redan efter två veckor sågs en kraftig minskning av antalet sådana precisionsvapen i Ukraina, enligt ministern.

Efter talet sa han till närvarande journalister att Putins missilbrist är en lärdom även för omvärlden.

– Det är en läxa för oss alla. Vi har alla avancerade vapen som, lustigt nog, inte tar några dagar att ersätta. Det kan ta månader. När du har avfyrat allihop på det sätt som Ryssland har gjort står de inför en rejäl utmaning.

En sönderskjuten rysk stridsvagn i Mariupol.
Rysslands president Vladimir Putin.

Påfyllningen av vapen till den ryska krigsmaskinen kommer dessutom att försvåras av sanktionerna, enligt Ben Wallace.

– Det kommer att vara otroligt svårt för Putin. Många av komponenterna kommer från väst. Han kommer inte att kunna få tag på dem.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

MSB: Skynda på upprustningen av civilförsvaret – 700 förslag

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Storbritannien

Ryssland

Vladimir Putin

Ryska invasionen

Vapen