Ukrainsk journalist i tårar – ifrågasätter Johnson

Publicerad 2022-03-02

Boris Johnson var i Polen för att visa sitt stöd mot det ryska hotet.

Då ifrågasattes han av en ukrainsk journalist som höll ett tårfyllt tal.

– Vi ber desperat om västs stöd, ska ni bara titta på?, frågade hon den brittiske premiärministern.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Boris Johnson har rest till Natoområden som gränsar mot Ryssland för att träffa polska och estniska ledare, och besöka brittiska soldater. Inför resan betonade Johnson också vikten av att "tala med en röst".

Under en frågestund på presskonferensen i Warszawa reste sig en ukrainsk journalist upp och höll ett tårfyllt tal där hon bad den brittiska premiärminister om att göra mer för det ukrainska folket.

– Du pratar om ukrainarnas uthållighet, men kvinnor och barn är rädda för de bomber och missiler som kommer från himlen. Ukrainas befolkning frågar desperat efter västs stöd. Vi efterfrågar flygfria zoner något som du påstår kommer att utlösa ett tredje världskrig, men vad är alternativet? Att bara titta på?, sade hon och tillade:

– När barn bombas i Ukraina är oligarkerna i sina hus i västländerna. Roman Abramovitj är inte sanktionerad. Han är i London. Hans barn bombas inte. Hans barn är där, i London.

Hon fortsatte med att redogöra för den katastrofala situationen i landet och sade att det i praktiken blivit omöjligt att korsa gränsen till Ukraina.

– Du kommer till Polen premiärministern, inte till Kiev och inte till Lviv. För du är rädd och Nato är rädda för ett tredje världskrig. Men det har redan börjat.

En ukrainsk kvinna faller i gråt när hon ber den brittiske premiärministern Boris Johnson att göra mer för det ukrainska folket.

”Inget vi kan fixa”

Johnson tackade kvinnan, men visade inga tecken på att han ändrat uppfattning i det stöd som för tillfället ges till Ukraina.

– Jag är glad att du har kunnat ta dig hit, och jag vill bara säga att jag är mycket medveten om att det inte finns tillräckligt med saker vi kan göra för att hjälpa till på det sätt som du vill, och jag måste vara ärlig om det, sade han och fortsatte:

– När du pratar om flygförbudszonen... tyvärr är problemen med det att Storbritannien skulle vara engagerad i att skjuta ner ryska plan, det är inget vi kan göra. Jag tror att konsekvenserna av det skulle vara väldigt svåra att kontrollera. Och det är inget vi kan fixa.